Hlavní obsah

Lákadla nových fotoaparátů a kamer

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německém Kolíně nad Rýnem se v minulém týdnu konal veletrh Photokina. Jak už samotný název napovídá, je zaměřený na fotografii, video a vše s tím spojené – od samotných aparátů přes osvětlení, tisk až po nejmenší doplňky.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Do sousedního Německa se na tuto akci sjeli výrobci prakticky ze všech koutů světa. Z těch významných nechyběl ani jediný. Hlavní roli na veletrhu, který se mimochodem koná pouze jednou za dva roky, hrály samozřejmě digitální fotoaparáty.

Nejčastěji se chtěli výrobci vytáhnout s novými digitálními zrcadlovkami, na jejich stáncích ale samozřejmě nechyběly ani ultrazoomy a běžné kompakty. A samozřejmě hromada dalšího příslušenství.

Zajímavé bylo také sledovat, jak se transformuje trh s videokamerami. Klasické modely, na které jsme byli zvyklí ještě před pár lety, pomalu ze stánků jednotlivých výrobců vymizely.

Prim totiž i při natáčení videa stále častěji hrají digitální zrcadlovky, které dnes již bez problémů zvládají natáčení videa ve vysokém rozlišení.

Vysoké rozlišení

Panasonic například oznámil práce na novém modelu GH5, jehož čip je schopen pořizovat video až v rozlišení 6K. V současnosti se přitom ty nejlepší přístroje chlubí rozlišením 4K, tedy zpravidla rozlišením 4096 x 2304 pixelů.

Panasonic přesný počet pixelů pro standard 6K zatím neuvedl, ale s největší pravděpodobností by mělo jít o 6144 x 3160 obrazových bodů. Pro lepší představu – hojně rozšířený standard Full HD nabízí 1920 x 1080 pixelů. Právě tímto rozlišením je vybavena i drtivá většina aktuálně nabízených televizorů.

Tradiční kamery jsou z trhu vytlačovány i kompaktními akčními modely. Jejich nabídka je velmi bohatá a ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč.

Samozřejmě od takto levného stroje není možné očekávat to samé jako od o několik tisíc dražších modelů. Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Panasonic Lumix LX15: malý, ale šikovný

Veletrh Photokina se pravidelně točí okolo špičkových fotoaparátů pro profesionály. O to více může výrobce zaujmout, pokud přiveze nějakou novinku určenou i pro běžné smrtelníky. Přesně to udělala společnost Panasonic – v Kolíně nad Rýnem ukázala svůj nový Lumix LX15.

Novinka s číslicí patnáct v názvu nabízí i přes své kompaktní rozměry velmi zajímavé parametry. Pokud si potrpíte na výrazný bokeh (nezaostřená oblast snímku) a focení v horších světelných podmínkách, nový objektiv Leica DC Vario-Summilux se světelností 1.4–2.8 přijde jistě vhod.

Foto: Panasonic

Lumix LX15 se vejde snadno do kapsy.

Objektiv však ukrývá pouze trojnásobný optický zoom – na snímky na velkou vzdálenost tedy tento trpaslík není. A abychom nezapomněli, s funkcí Post Focus si můžete snímek přeostřovat libovolně i dlouho poté, co jste dofotili. Na co naopak je, to jsou třeba makro snímky. Podle výrobce by totiž měl zvládat zaostřit již od neskutečných tří centimetrů od objektu. A je to dost možná právě makro, kde můžete funkci Post Focus také velmi dobře využít.

LX15 umožňuje fotit do RAW a tento formát navíc zpracovávat přímo ve fotoaparátu. A konečně – nejenže můžete fotit 4K dávky snímků a poté si vybrat ten nejlepší moment z celé série, ale s tímto kompaktem, který se jednoduše vejde do kapsy, můžete točit také 4K video.

  • Odhadovaná cena: 17 000 Kč

GoPro Hero 5 Black: vysoká odolnost i bez pouzdra

Jednou z nejočekávanějších novinek veletrhu byla nová akční kamera GoPro Hero 5 Black. Hlavní vylepšení je patrné hned na první pohled. Zatímco téměř všechny předchozí generace nabídly vodotěsnost a odolnost pouze při použití speciálního pouzdra, Hero 5 Black se obejde bez něj. I přesto je možné se s novinkou potápět do hloubky až deseti metrů. Zařízení je totiž vodotěsné samo o sobě.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero 5 Black

Celá konstrukce je navíc nárazuvzdorná, takže by měla bez újmy přežít i pády z větších výšek. Poměrně zajímavé změny se udály také v útrobách přístroje. Výrobce například vůbec poprvé integroval do akční kamery GPS senzor, díky němuž například záznam jízdy může rovnou obsahovat i polohu.

Kamera využívá čip s rozlišením 12 megapixelů, díky němuž je schopná pořizovat 4K videa při 30 snímcích za sekundu. V případě Full HD standardu je pak k dispozici 120 snímků za sekundu. Zajímavé je také to, že Hero 5 Black nabízí nově i stabilizaci obrazu.

  • Odhadovaná cena: 12 000 Kč

Nikon D3400: zajímavá cenovka

Nová digitální zrcadlovka Nikon D3400 si odbyla premiéru pár týdnů před veletrhem Photokina. V Kolíně nad Rýnem si ji však mohli nadšenci důkladně osahat a otestovat. Tento model pro amatéry a poloprofesionály je stejně jako předchůdce vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu.

Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD), a to až při 60 snímcích za sekundu. Standard 4K je výsadou až dražších modelů. Vylepšení se dočkala citlivost snímače, nově je k dispozici až ISO 25 600. To jinými slovy znamená, že přístroj je schopen pořizovat momentky i za velmi špatných světelných podmínek. Byť lze předpokládat, že při nastavení maximální hodnoty bude ve výsledných momentkách již citelně znatelný šum.

Úplnou novinkou je použití technologie SnapBridge. Jde v podstatě o funkci, díky které může zrcadlovka komunikovat bezdrátově s chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Využíván je k tomu standard bluetooth.

Díky spárování se smartphonem nebo tabletem mohou být pořízené momentky automaticky odesílány na mobilní zařízení. V první řadě jsou tak pochopitelně zálohovány pro případ ztráty či poškození fotoaparátu, v druhé řadě pak mohou být snímky v podstatě okamžitě sdíleny prostřednictvím sociálních sítí, případně odeslány e-mailem.

  • Odhadovaná cena: 15 500 Kč

Sony Action Cam: akční videa ve 4K rozlišení

Společnost Sony na veletrhu IFA 2016 ukázala novou generaci své akční videokamery, která nese krkolomný název Action Cam FDR-X3000R 4K. Zasvěcení již vědí, že jde o pokračovatele řady Action Cam, která se pyšní především modely s kompaktními rozměry. A to platí i v případě sněhově bílé novinky.

Foto: archív výrobce

Action Cam FDR-X3000R 4K

Kamera se tak dá snadno připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Výrobce totiž tímto modelem cílí především na nadšené sportovce, kteří ocení zvýšenou odolnost. Kameře totiž nevadí pády ani pobyt ve vodě. Tedy pokud je uzavřena v pouzdře, které je součástí balení.

Uvnitř kamery se ukrývá snímač Exmor R CMOS s rozlišením 8,2 MPx. Kvalita natočených záznamů může dosahovat rozlišení až 4K. V případě rozšířenějšího standardu Full HD (1920 x 1080 pixelů) je pak k dispozici režim záznamu při 120 snímcích za sekundu. Vyzdvihnout si tento stroj zaslouží i pro použití kvalitního objektivu Zeiss Tessar.

  • Odhadovaná cena: 9500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám