Hlavní obsah

Modulární počítače a mobily míří na pulty obchodů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pultech tuzemských obchodů se objevily první modulární počítače a chytré telefony. Podle výrobců mají způsobit revoluci, co to ale přinese pro běžné zákazníky?

Foto: archív výrobce

Modulární smartphone LG G5

Článek

Výrobci vrhají na pulty obchodů prakticky každý měsíc nové smartphony, tablety i počítače. Zákazník toužící po brilantních displejích, nejlepším možném výkonu a dalších technických vychytávkách je tak nucen zpravidla jednou ročně vytáhnout z kapsy několik tisíc na novou elektroniku.

Tento zažitý trend by měly změnit modulární přístroje. Modulární elektronika staví na velmi podobném principu. Když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší.

Revoluční mobil nakonec nevznikl

Podobné koncepty představovali výrobci už před lety. Například v roce 2014 se společnost Circular Devices chlubila zařízením zvaným Puzzlephone. Šlo v podstatě o koncept modulárního chytrého telefonu.

Puzzlephone se skládal ze tří hlavních částí. Základ tvořil napevno zabudovaný displej, reproduktory a mikrofon. Zároveň v něm byly uloženy také všechny technologie, které umožňovaly jednotlivým dílům komunikovat mezi sebou.

Další část měla obsahovat procesor, operační paměť a fotoaparát. Poslední díl pak kromě baterie disponoval také pamětí telefonu. Prostřednictvím takovýchto modulů si uživatel mohl poskládat telefon doslova na míru. A když mu například úložiště nebo výkon přestávaly stačit, jednoduše vyměnil modul za jiný.

Kvůli složitosti celého konceptu se však takový stroj na pulty obchodů nikdy nedostal. Jak ale ukazují přední světoví výrobci v poslední době, éra modulární elektroniky přichází. Obchodníci totiž první zajímavé přístroje, které se dají vylepšovat pomocí modulů, již nabízejí.

LG G5: prémiový zvuk a lepší fotografie

Chytrý telefon LG G5 vypadá na první pohled jako obyčejný mobil, má však navíc odnímatelnou celou spodní stranu. Místo ní je možné vložit do útrob smartphonu jiné moduly.

Foto: archív výrobce

LG G5

Adaptér Hi-Fi Plus s B Play má speciální sluchátkový konektor, který je napojen na elektroniku od společnosti Bang & Olufsen. Dokáže přehrávat hudbu ve 32bitové kvalitě a podporuje 383KHz audia. V praxi se tak telefon s tímto adaptérem promění na kapesní hi-fi přehrávač.

Druhý modul zvaný LG Cam Plus navíc telefonu přidá dvě hardwarová tlačítka (spouště kamery a fotoaparátu) a rolovací kolečko, kterým je možné zoomovat a zároveň měnit nastavení fotoaparátu.

Foto: archív výrobce

Fotografický modul zvaný LG Cam Plus

Ani v ostatních parametrech novinka nijak nezaostává za konkurencí, ba naopak patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné dostat. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jenž je taktován na 2,15 GHz, a 4 GB operační paměti.

Pro uložení dat je dispozici 32GB úložiště, které je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů.

  • Klady: moduly přidávají telefonu zajímavé funkce
  • Zápory: větší rozměry zařízení po připojení modulů
  • Cena: 19 500 Kč

Lenovo ThinkPad X1 Tablet: šikovný tablet

Lenovo ThinkPad X1 Tablet je v podstatě klasický tablet. Tato novinka ale dokáže ve skutečnosti zastat v domácnosti nebo firmě daleko více zařízení – co neumí, se jednoduše naučí díky přídavným modulům.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Moduly jsou v podstatě malé nástavce, které se připnou k tělu zařízení, a tím rozšíří jeho funkčnost. K dispozici je projektor, kamera Intel RealSense schopná skenovat produkty ve 3D a celá řada dalších periferií – například i klávesnice, díky které bude novinka fungovat jako notebook.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Novinka od společnosti Lenovo nabízí 12,1palcový displej s rozlišením 2160 × 1440 obrazových bodů. Pracovní tempo udává procesor Intel Core M. Případné zájemce jistě potěší i dostupnost až 16 GB operační paměti a dokonce až 1TB SSD jednotky.

  • Klady: nahradí nejen počítač, ale klidně i projektor
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 50 000 Kč

HP X3: nahradí notebook i počítač

Na první pohled se novinka ze stáje HP nijak dramaticky neliší od smartphonů konkurenčních výrobců. Má skoro šestipalcový displej, který mimochodem nabízí špičkové rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů, rychlý procesor Snapdragon 820 a 4 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

HP Elite X3

Výbava je to sice slušná, ale najdete ji i v každém druhém top modelu od konkurenčních výrobců. Hlavní přednost novinky tkví v něčem úplně jiném – v operačním systému Windows 10, díky kterému nabízí tento mobil také funkci Continuum. Díky ní dokáže novinka fungovat klidně jako stolní PC.

Foto: archív výrobce

HP Elite X3

Kromě základní dokovací stanice se ale novinka bude nabízet s modulem zvaným HP Mobile Extender. Na první pohled jde o plnohodnotný notebook – má displej, klávesnici i touchpad. Ve skutečnosti ale chybí tomuto stroji vlastní procesor i operační systém. Veškerou práci odvádí samotný telefon, který je možné k tomuto adaptéru připojit dokonce i bezdrátově. Novinka od HP tak dokáže nahradit také notebook.

Kromě toho bude samotný telefon lákat také na zvýšenou odolnost proti vodě, prachu a pádům.

  • Klady: obyčejný mobil může fungovat jako plnohodnotný notebook
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Odhadovaná cena: 20 000 Kč

Acer Revo Build: skládá se jako lego

Patrně největším lákadlem sestavy Revo Build od společnosti Acer je použití modulární platformy. Co to znamená v praxi? Když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší.

Foto: archív výrobce

Acer Revo Build - základní modul

Místo toho, aby se nějaký expert vrhal na počítačovou skříň se šroubovákem v ruce, u modelu Revo Build stačí elegantně nacvaknout další díl prostřednictvím speciálních pogo konektorů.

Zakoupit je už možné také první rozšiřující modul s pevným diskem s kapacitou 1000 GB. Za ten zájemci zaplatí bezmála tři a půl tisíce korun. Postupně by se v nabídce měly objevit také další rozšiřující moduly. Už nyní je zřejmé, že jeden z bloků přidá sestavě reproduktor a mikrofon, další zase baterii, která se hodí nejen na cestách.

Foto: archív výrobce

Novinka od Aceru vylepšená o další díly.

Základna modelu Revo Build disponuje dvoujádrovým procesorem Intel Celeron N3050, 2 GB operační paměti a 32GB SSD jednotkou. Na té je předinstalovaný operační systém Windows 10.

  • Klady: snadná možnost vylepšení
  • Zápory: vyšší cena modulů
  • Cena: 5000 Kč (základna)

Reklama

Výběr článků

Načítám