Hlavní obsah

Nubia My Prague v testu: Pražan s čínskými kořeny

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po hlavním městě České republiky je pojmenovaný chytrý telefon Nubia My Prague. To není jediné eso v rukávu, kterým chce čínský výrobce zaujmout tuzemské zákazníky. Láká také na líbivý vzhled, kovovou konstrukci a v neposlední řadě také na speciální tlačítko pro leváky. Bude to na konkurenci stačit?

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Článek

Mohlo by se zdát, že Nubia je velmi mladá značka. Není to ale úplně tak pravda, jde totiž v podstatě o převlečené smartphony společnosti ZTE. Tento čínský výrobce se nejen v tuzemsku prosadil především přístroji s velmi dobrým poměrem cena/výkon. Nubia má představovat to nejlepší v nabídce, logicky tedy cílí na náročnější uživatele. A proto vystupují tyto smartphony pod samostatnou značkou.

A o prémiovém segmentu není žádných pochyb už při prvním pohledu na testovaný kousek. Nubia My Prague totiž vypadá jako daleko dražší přístroj, než tomu ve skutečnosti je. Tělo je kovové a přitom velmi tenké, tloušťka činí 5,5 mm. Zbylé rozměry (147,8 x 72,1 mm) jsou víceméně dány velikostí dotykové plochy. Hmotnost činí 135 g.

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Exkluzivní vzhled podtrhuje i zlaté provedení, ve kterém přístroj vypadá opravdu dobře. To je aktuálně jediná barva, ve které je přístroj na tuzemském trhu k dostání. V zahraničí se ale prodává například také stříbrná verze.

Tlačítka uživatele potrápí

Díky kovovému tělu působí zařízení poměrně odolným dojmem, a to i přes velmi tenkou konstrukci.

Po konstrukční stránce lze přístroji vytknout snad jen příliš vystouplá tlačítka na bočnicích. Jejich stisk je totiž poměrně jemný, a tak se celkem snadno může stát, že přístroj nedopatřením například zapnete v kapse, nebo jej vypnete úplně.

Bohužel během testů se nám to podařilo několikrát a při běžném používání to velmi obtěžuje. Vyřešit se to samozřejmě dá například koupí pouzdra.

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Po výkonnostní stránce si bude v dané cenové kategorii stěžovat asi jen málokdo. Model My Prague je vybaven osmijádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 615, který udává pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Tento 64bitový čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Samozřejmě nechybí ani slot pro paměťové karty.

Operační systém Android je tak na tomto železe velmi svižný, ať děláte prakticky cokoliv. Dech začne smartphonu docházet až ve chvíli, kdy jej potrápíte náročnějšími 3D hrami. Zvládá sice i ty nejnovější, ale ne vždy ve vysokém rozlišení a při plných detailech.

Novinka dokáže pracovat se dvěma SIM kartami naráz. Kromě bezdrátových adaptérů wi-fi a bluetooth nechybí ani podpora rychlého mobilního internetu LTE. Bohužel přístroj neumí pracovat s pásmem 800 MHz, které se používá zejména na venkově (umožňuje totiž pokrýt z jediného vysílače rozsáhlejší území). Zde bude tedy připojení logicky pomalejší.

Displej se povedl

Displej má úhlopříčku 5,2 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. V dané cenové kategorii patří k tomu lepšímu, co je na pultech obchodů k dostání. Výrobce totiž vsadil na technologii Super AMOLED, která nabízí velmi živé barevné podání.

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Podsvícení je dostatečně intenzivní, díky čemuž je dotyková obrazovka dobře čitelná i na ostrém slunci. Obraz se navíc nijak nedeformuje, ať se na něj podíváte prakticky z jakékoliv strany.

Tenká konstrukce si vybrala svou daň na kapacitě napevno zabudovaného akumulátoru. Hodnota 2200 mAh je na dnešní poměry podprůměrná. S automatickou regulací podsvícení se při běžné práci bez problémů obejdete bez nabíječky celý den, při vyšším vytížení ale budete elektrickou zásuvku patrně hledat už během odpoledne.

Nahradí i kompakt

Fotoaparáty jsou tradičně dva. Hlavní kamera na zadní straně nabízí rozlišení 13 megapixelů, ta přední pak osm megapixelů. Jejich kvalita je poměrně slušná, model My Prague tedy snadno může suplovat v domácnostech klidně i funkci kompaktního fotoaparátu.

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Kvalitní fotoaparát ale v poslední době není výsadou jen těch nejlepších smartphonů na trhu, ale stále častěji jsou velmi obstojnými foto senzory a objektivy vybaveny také přístroje střední třídy, kam spadá i testovaný kousek.

Právě s fotoaparátem souvisí zmiňované tlačítko pro leváky. To je umístěno na levé straně a slouží k tvorbě selfies. Podle výrobce totiž leváci mívají často s pořizováním autoportrétů prostřednictvím mobilů problém.

A jak tedy Nubia My Prague fotí? Posoudit můžete sami…

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Foto: Novinky

Nubia My Prague

Resumé

Nubia My Prague se dá v tuzemských obchodech pořídit podle nákupního rádce Zboží.cz za 12 000 Kč. S ohledem na všechny přednosti tohoto modelu je cena nastavena vcelku rozumně. Testovaný kousek má celou řadu předností – kovovou konstrukci, líbivý vzhled, slušný výkon a povedené fotoaparáty.

Jediným větším problémem jsou vystouplá tlačítka, která se mohou samovolně aktivovat. Platí to ale jen v případech, kdy jste zvyklí svůj smartphone nosit po kapsách upnutých kalhot, a to ještě bez pouzdra.

Technické parametry smartphonu Nubia My Prague

Displej: 5,2" s rozlišením 1 920 x 1 080 pixelů; Super AMOLED

Procesor: Qualcomm Snapdragon 615 MSM8939; 1,5 GHz

Paměť: 3 GB operační paměti, 32 GB vnitřní paměti, slot na paměťové karty

Fotoaparáty: 13 MPx zadní fotoaparát (autofokus, LED dioda) a 8 MPx přední kamera

Připojení: LTE, USB, Bluetooth, WiFi, GPS

Baterie: 2200 mAh

Operační systém: Android v5.0 Lollipop

Rozměry: 147,8 x 72,1 x 5,5 mm

Hmotnost: 135 g

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám