Hlavní obsah

Notebook a tablet jako náhrada školního sešitu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notebooky a počítačové tablety nacházejí stále častěji uplatnění na středních a dokonce i na základních školách, kde mohou nahradit sešity. Na trhu je celá řada modelů, které jsou určeny především pro studenty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při výběru notebooku pro studenta je nutné v první řadě myslet na jeho hmotnost. Každý gram v aktovce navíc je při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Otázku hmotnosti ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Delší výdrž, dotykový displej

To tablety jsou na tom v otázce hmotnosti citelně lépe. Na trhu se již běžně prodávají modely, které nejsou o moc těžší než běžný mobil - váží několik stovek gramů. Mezi jejich další nespornou výhodu patří dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Samozřejmě i tablety mají nevýhody. Chybí jim zpravidla klávesnice, která je pro psaní přece jen vhodnější než dotyková obrazovka. Spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů se snaží počítačové hybridy.

Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Při výběru notebooku, hybridu nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Lenovo Yoga 2 AnyPen: na psaní i kreslení

Hlavním lákadlem druhé generace tabletu Yoga od společnosti Lenovo je technologie AnyPen, která umožňuje ovládat dotykovou obrazovku prakticky čímkoliv - vidličkou, propiskou či obyčejnou tužkou.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 2 AnyPen

To se může hodit, když máte špinavé ruce nebo pokud potřebujete přesnější ovládání. Jak jsme se přesvědčili v praxi, pomocí obyčejné tužky se dá na displeji velmi pohodlně a hlavně přesně kreslit.

Vyzdvihnout si zaslouží i zabudovaný stojánek v tabletu, díky němuž je zároveň možné novinku od Lenova pověsit klidně i na zeď. K čemu je to dobré? Například v kuchyni můžete mít recepty při vaření na tabletu doslova před očima.

Rozměry tabletu Yoga 2 jsou víceméně dány osmipalcovou IPS obrazovkou, která se pochlubí rozlišením 1920 x 1200 pixelů. Pracovní tempo zařízení určuje procesor Intel Atom Z3745, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,86 GHz. K dispozici jsou dále 2 GB operační paměti.

  • Klady: technologie AnyPen
  • Zápory: kvůli stojánku je jedna část tabletu výrazně tlustší
  • Cena: 7000 Kč

Asus Transformer Book T300CHI: sází na extrémně jemný displej

Model Transformer Book T300CHI může na první pohled připomínat spíše klasický notebook než počítačový tablet. Ve skutečnosti ale dokáže tento šikovný hybrid zastat obě funkce. Ve chvíli, kdy toužíte po větší mobilitě, stačí odtrhnout 12,5palcový dotykový displej s vysokým rozlišením 2560 x 1440 pixelů od základové stanice s klávesnicí a touchpadem. A máte tablet.

Foto: archív výrobce

Asus Transformer Book T300CHI

Podobných zařízení je na trhu celá řada, ale Transformer Book T300CHI má proti většině z nich navrch v otázce výkonu. Směle se může měřit s plnohodnotnými notebooky, díky šetřícím technologiím ale zároveň zvládne na baterii fungovat klidně i celý pracovní den. To je zásluha především úsporného procesoru Intel Core M, který standardně pracuje při nízké frekvenci 0,8 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 2 GHz.

Ve výbavě nechybí ani 4GB operační paměť a 128GB SSD jednotka. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Klady: špičkové rozlišení displeje
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 22 300 Kč

HP Pavilion x360 13: nenápadný hybrid

Do kategorie hybridů patří také HP Pavilion x360 13. Má 13,3palcový full HD displej a klasickou klávesnici s rozložením QWERTY. Obrazovka je dotyková a díky speciálnímu systému pantů je ji možné otočit až o 360°, v takovém stavu je pak stroj k nerozeznání od klasických počítačových tabletů.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion x360 13

Klávesnici je navíc možné použít také jako stojánek nebo podstavec. V těchto režimech pak uživatel obsluhuje zařízení prostřednictvím dotykového displeje. Pracovní tempo udává procesor Intel Core i3-5010U, jehož dvě jádra pracují při frekvenci 2,1 GHz. Ten disponuje 4 GB operační paměti a vestavěným grafickým jádrem Intel HD.

Poměrně svižnému chodu napomáhá i 500GB hybridní pevný disk, který je vylepšen 8GB flashovou pamětí - v ní běží aktuálně používané aplikace. Vyzdvihnout si model HP Pavilion x360 13 zaslouží i pro kvalitu zvukové reprodukce. Je totiž vybaven stereofonními reproduktory od společnosti Bang & Olufsen.

  • Klady: robustní a poměrně odolná konstrukce
  • Zápory: displej nelze oddělit od klávesnice jako u některých konkurenčních hybridů
  • Cena: 17 900 Kč

Accent TB890: cena hraje prim

Především velmi příznivou cenou se snaží zaujmout nový tablet Accent TB890, který se však směle může měřit s klasickými notebooky. Součástí balení je totiž odnímatelná klávesnice, která obsahuje i zabudovaný touchpad.

Foto: archív výrobce

Accent TB890

Magnetický mechanizmus je velmi jednoduchý, a tak na rozdíl od běžných notebooků není možné displej připojený ke klávesnici nijak naklánět. Výkon samozřejmě odpovídá nízké ceně.

V útrobách přístroje se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F taktovaný na frekvenci 1,33 GHz, který je podpořen 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Daný hardware bohatě stačí pro plynulý chod operačního systému Windows 10.

Accent TB890 je však dodáván ještě se staršími osmičkami, přejít na desítky je ale u něj možné zadarmo. Školáci navíc ocení bytelnou konstrukci, která je nejen z plastu, ale také z kovu. Díky ní by měl přístroj zvládnout i méně šetrné zacházení.

  • Klady: poměr cena/výkon, bezdrátová klávesnice je součástí balení
  • Zápory: displej nelze po připojení ke klávesnici polohovat
  • Cena: 6900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám