Hlavní obsah

Vybíráme videokameru do auta

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamera v autě může být na cestách nedocenitelným společníkem. Při setkáních se silničním pirátem nebo při běžné nehodě totiž dokáže zajistit důležité důkazy a tím ušetřit klidně i několik desítek tisíc korun, které by jinak motorista platil z vlastní kapsy.

Foto: archív výrobce

Při používání kamer do vozů je vhodné myslet také na to, že zařízení nesmí překážet řidiči ve výhledu z auta. (Ilustrační foto)

Článek

Zatímco ještě před dvěma roky mohli lidé vybírat maximálně z několika málo automobilových kamer, v současnosti se nabídka rozrostla na více než stovku. Ceny těch nejlevnějších modelů startují těsně pod hranicí 600 Kč.

U levných kamer výrobci šetří v první řadě na plastech, konstrukce působí zpravidla velmi chatrným dojmem a po prvním menším pádu by byla většina levných modelů na odpis.

Ještě větší problém než konstrukce ale představuje u levných kamer kvalita záznamu. Rozlišení totiž bývá poměrně nízké, kvůli čemuž pak zařízení není schopno zachytit všechny detaily – například SPZ ujíždějícího vozu.

Vyšší rozlišení, lepší výbava

Výrobci rádi lákají na to, že kamera nabízí vysoké HD rozlišení. Ale standard 1280 x 960 bodů dnes mají právě ty nejlevnější kamery. Vyplatí se koukat po modelech, jež natáčejí ve Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů). Náročnější uživatelé pak mohou sáhnout po přístrojích, které dokážou zachytit ještě více detailů – dokážou pořizovat nahrávky klidně i v rozlišení 2304x1296 bodů.

O ceně kamery do určité míry rozhoduje také její výbava. Některé modely totiž dovedou na cestách nahradit klidně i GPS navigaci, jiné zase umožňují připojit druhou kameru dozadu. Ta pak funguje například jako parkovací asistent.

Velmi užitečnou nadstandardní funkcí je tzv. senzor přetížení. Ten pozná, když se s vozem něco děje, a okamžitě začne pořizovat záznam. Vhod tato technologie přijde především ve chvíli, kdy do zaparkovaného vozu někdo nabourá. Pokud bude v záběru kamery, máte jasný důkaz o jeho prohřešku.

Při používání kamer do vozů je vhodné myslet také na to, že zařízení nesmí překážet řidiči ve výhledu z auta. Pokud záznam poskytnete policii jako důkaz, může být použit i proti vám. Ale pouze v případě, kdy z něj bude patrné porušení předpisů.

Prestigio Roadrunner 505: zlatá střední cesta

Kamera Roadrunner 505 od společnosti Prestigio se snaží nalákat především na zajímavý poměr cena/výkon. I když se to nemusí na první pohled zdát, jde o jeden z nejlevnějších modelů s Full HD záznamem. Záběry je tedy možné pořizovat ve vysokém rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Díky tomu jsou na pořízených záznamech krásně vidět všechny důležité detaily.

Foto: archív výrobce

Prestigio Roadrunner 505

Tím ale přednosti testovaného modelu rozhodně nekončí. Velkou předností je i dvoupalcový barevný displej. Ten je totiž výklopný a během cesty jej tak snadno můžete schovat. Díky tomu kamera nezabírá na cestách příliš prostoru z řidičova výhledu, a navíc v noci displej neozařuje osádku vozidla.

Snad jediná výtka směřuje k ovládacím tlačítkům. Na malém těle kamery jich je poměrně dost a všechna mají stejný rozměr. Nahmatat na cestách to správné tlačítko tak nemusí být vždy zcela jednoduché. Také záběr objektivu by mohl být lepší, pozorovací úhel 120 stupňů sice není vysloveně špatný, ale na trhu jsou již lepší modely.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: drobná tlačítka nejsou příliš dobře dostupná
  • Cena: 1590 Kč

GoClever DVR Mini: nejlevnější na trhu

Videokamera GoClever DVR Mini je v prodeji již více než rok, přesto má na trhu své místo. Zatímco cenovky drtivé většiny automobilových modelů startují okolo 900 Kč, přístroj od společnosti GoClever se nabízí za méně než 600 Kč. Levnější videokameru byste na trhu v současnosti hledali marně.

Foto: archív výrobce

GoClever DVR Mini

Bohužel nižší ceně odpovídá i kvalita. Plastové tělo kamery působí velmi laciným dojmem a příliš si přístroj pověst nenapraví ani v otázce obrazové kvality. Snímač nabízející rozlišení 1280 x 960 obrazových bodů totiž stačí tak akorát na zachycení barvy automobilů a chování řidičů, ale jejich registrační značku zpravidla již nepřečtete. Obzvláště nevalná je kvalita záznamu v noci.

Kromě nízké ceny se GoClever DVR Mini snaží nalákat také na kompaktní rozměry, jak už koneckonců napovídá samotný název. Přístroj se pochlubí i zabudovanou baterií, ta však vydrží fungovat bez nabíjení pouze pět minut. Bez napájecího adaptéru se tak prakticky neobejdete.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: kvalita záznamu (obzvláště v noci)
  • Cena: 590 Kč

DOD RX7W: šikovné maskování

Většina videokamer do auta má stejný problém – zbytečně snižuje výhled řidiče, což může mít v některých případech fatální následky. To je jeden z hlavních důvodů, proč model DOD RX7W vsadil na zcela jiný koncept.

Foto: archív výrobce

DOD RX7W

Místo malé černé krabičky výrobce celou kameru vtěsnal do tenkého zpětného zrcátka. To nepotřebuje žádnou speciální montáž, jednoduše se nacvakne na stávající zpětné zrcátko a připojí se k automobilové nabíječce.

Displej je vestavěný přímo za sklem zrcátka. Pomocí ovládacích tlačítek, která se nacházejí ve spodní části, můžete obrazovku snadno vypínat nebo zapínat – ze zpětného zrcátka vám displej poté ukrojí tři palce. V prodeji je také o pět set korun dražší model, jenž dokáže fungovat navíc také jako satelitní GPS navigace.

  • Klady: praktická konstrukce
  • Zápory: zapnutý displej ukrajuje citelnou část zpětného zrcátka
  • Cena: 6000 Kč (základní model); 6500 Kč (verze s GPS)

MIO MiVue 518: nahrává sama

Společnost MIO se proslavila především výrobou satelitních GPS navigací. Uspět se ale tento výrobce snaží také na trhu s automobilovými kamerami, jak dokazuje i model MiVue 518. Kamera dokáže pořizovat záznam ve Full HD rozlišení, který je následně ukládán na vloženou paměťovou kartu. Prohlížet si ho můžete také na zabudovaném 2,4palcovém monitoru. Problém není pořizovat ani zvukové nahrávky.

Foto: archív výrobce

MIO MiVue 518

Díky zabudovanému G senzoru je kamera schopna automaticky spustit záznam, když se pohne. Pokud se tedy vydáte svým vozem na nějakou cestu, nemusíte zapínat záznam manuálně. Stejně tak se záznam spustí ve chvíli, kdy do zaparkovaného vozu někdo nabourá a auto jakoby poskočí. Platné je vám to ale samozřejmě pouze ve chvíli, kdy se nehoda odehraje před objektivem kamery.

  • Klady: režim automatického nahrávání
  • Zápory: vyšší cena (ve srovnání s podobnými Full HD videokamerami)
  • Cena: 2500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám