Hlavní obsah

Hi-tech pomocníci na letní dovolenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas letních dovolených už pomalu klepe na dveře. Vybavit se na ně můžete celou řadou šikovných hi-tech pomocníků, kteří dokážou výrazně zpříjemnit a v některých případech dokonce i usnadnit cestu.

Foto: archív výrobce

Na dovolenou se můžete vybavit celou řadou šikovných hi-tech pomocníků, například s chytrým telefonem Sony M4 Aqua můžete fotit a natáčet videa i pod vodou.

Článek

Zachytit nezapomenutelné momenty dovedou na cestách videokamery. Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu, o čemž rozhoduje typ snímače.

Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá natáčení při horších světelných podmínkách. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem, který nabízí věrnější podání barev.

Přijít vhod některým uživatelům mohou i digitální fotoaparáty. Prim hrají kompakty, a to díky svým rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy.

Vedle klasických modelů se vyrábějí také odolné verze, kterým nevadí písek ani prach. Aniž by se poškodily, je možné je používat na plážích, horách i v poušti. Některé přístroje dokonce dokážou pořizovat momentky nebo videa i pod vodou.

Tablety, mobily a GPS navigace

Funkce fotoaparátu i kamery dokážou suplovat chytré telefony, jež můžeme využít také jako náhradu satelitní GPS navigace. Ty klasické ale své uplatnění stále ještě najdou. Kromě automobilových modelů stojí za povšimnutí také turistické přístroje. Mají zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na lesních cestách.

Funkce GPS navigací dokážou do značné míry nahradit chytré telefony, byť se uživatelé často musí smířit s menším displejem.

V dnešní době není problém vzít si na dovolenou ani počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě počítačové tablety. Ty nejlevnější s operačním systémem Android se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Modely postavené na tradiční platformě Windows se prodávají za dvoj- až trojnásobek.

Acer Iconia Tab A1-830: malý, ale šikovný

Elegantní vzhled a kompaktní rozměry. To jsou dvě hlavní přednosti počítačového tabletu Iconia Tab A1, který se společnost Acer snaží podpořit i poměrně zajímavou cenou necelých čtyř tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia Tab A1-830

Stroj vybavený operačním systémem Android má 7,9palcový displej s LED podsvícením a technologií IPS, která nabízí velice věrný obraz a živé barvy. Rozlišení dotykového panelu je však pouze 1024 x 768 obrazových bodů.

Srdcem Iconie A1 je dvoujádrový procesor s taktem 1,6 GHz. Kapacita úložného prostoru činí 16 G. Pokud by to nestačilo, je ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Ve výbavě zaujme jistě také dvojice fotoaparátů, ten na přední straně má rozlišení dva megapixely, zadní strana se pak pyšní pětimegapixelovým čipem.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: tabletu by slušelo vyšší rozlišení displeje
  • Cena: 3400 Kč

Panasonic HX-A500: pro nadšené sportovce

Kamera HX-A500 od společnosti Panasonic není žádná novinka, na trhu si však své místo přesto najde. Menší videokameru byste hledali jen velice těžko. To díky tomu, že je rozdělena na dvě části.

Foto: archív výrobce

Panasonic HX-A500

Samotný objektiv je pro vyšší variabilitu ke kameře připojen pomocí datového kabelu. Díky tomu se dá kamera snadno připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Hmotnost samotné kamery činí pouhých 31 g, tělo pak váží dalších 119 g.

Uvnitř kamery je BSI MOS snímač s rozlišením 12,76 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 4K, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu. K dispozici je několik kreativních filtrů a přístroj si dokáže poradit i s horšími světelnými podmínkami.

Praktická je i přítomnost wi-fi adaptéru, díky kterému je možné kameru spárovat s tabletem nebo chytrým telefonem.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: datový kabel není příliš dlouhý
  • Cena: 9000 Kč

Nikon D3300: zrcadlovka nejen pro profíky

Dávno už neplatí, že digitální zrcadlovky jsou výsadou pouze profesionálních fotografů. Oblibě se těší i mezi amatéry, což dokládá i model Nikon D3300. Tento fotoaparát sází mimo jiné na velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé.

Foto: archív výrobce

Nikon D3300

Přitom ale této zrcadlovce nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení. Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD).

Nikon D3300 je možné pořídit za sumu pohybující se těsně pod hranicí 13 tisíc i se základním objektivem 18– 55 mm. Na rozdíl od konkurentů se tato digitální zrcadlovka samostatně bez objektivu nenabízí. To je i důvod, proč jsou některé konkurenční přístroje klidně i o několik tisíc korun levnější.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 12 700 Kč (s objektivem)

Alcatel OT Link Y850: internet kdekoli

Na první pohled připomíná krabičku od cigaret a ve skutečnosti není ani o moc větší. Zařízení Alcatel OT Link Y850 je však plnohodnotný router – brána do světa internetu. Místo kabelového připojení však vytváří počítačovou síť výhradně pomocí vložené SIM karty.

Foto: archív výrobce

Alcatel OT Link Y850

Kompaktní rozměry nebyly zvoleny náhodou. Právě díky možnosti šířit internetový signál prostřednictvím SIM karty je možné používat tento router nejen doma, ale také v kanceláři nebo klidně i v autě – v balení totiž nechybí ani nabíječka do auta. Jedinou nutností je zdroj elektrické energie.

Novinka od společnosti Alcatel tedy funguje velmi podobně jako hotspoty vytvořené chytrými mobilními telefony. Podporuje však rychlé datové přenosy LTE, které přece jen celá řada smartphonů v dnešní době nenabízí. Připojit je možné až deset klientů najednou.

  • Klady: podpora LTE
  • Zápory: dokáže rozvést internet pouze přes SIM kartu
  • Cena: 2400 Kč

Sony M4 Aqua: láká přívětivou cenou

U vodotěsných chytrých telefonů, obzvláště z nabídky společnosti Sony, jsme se běžně setkávali s cenovkami přesahujícími hranici 15 tisíc korun. Xperia M4 Aqua, která splňuje certifikaci IP68, má však atraktivnější cenovku – osm tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Xperia M4 Aqua

Příjemnější cena se samozřejmě promítla do hardwarové výbavy tohoto stroje. Ten nepatří k high-endu, ale svým výkonem rozhodně ostudu také neudělá.

V útrobách novinky se skrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 s frekvencí 1,5 GHz, grafický čip Adreno 405 a 2 GB operační paměti. Displej má úhlopříčku pět palců a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

Pro uložení dat pak slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSDHC. Novinka pracuje s operačním systémem Android 5.0 Lollipop.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: výkon nemusí dostačovat každému
  • Cena: 8000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám