Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší monitor k počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru počítačové sestavy dává řada uživatelů velký pozor na každý detail, kvalitu monitoru ale většina lidí neřeší. Přitom právě displej je velmi důležitý doplněk, protože právě na něj při používání PC celou dobu koukáme.

Článek

Na trhu je aktuálně na osm stovek různých monitorů, zorientovat se v nabídce tak nemusí být vůbec jednoduché. Řada uživatelů se navíc orientuje jen podle ceny a úhlopříčky, přitom ale existuje celá řada dalších důležitých parametrů.

Především rozlišení hraje u moderních plochých panelů nezanedbatelnou roli, na ně se přímo váže rozteč obrazových bodů. Počítače neměří obraz na cm nebo mm, jednotkou zobrazení monitoru je pixel neboli obrazový bod. Čím větší je počet obrazových bodů, tím větší množství informací monitor zobrazí.

Údaj rozlišení potom odráží počet obrazových bodů v řádku a ve sloupci. Ty nejlevnější monitory mají rozlišení 1366x 768 bodů, stále rozšířenější se však stává standard Full HD (1920x1080 obrazových bodů).

Nejnovější panely se pochlubí rozlišením 4K, to je čtyřikrát větší než v případě Full HD, čemuž také zpravidla odpovídá pořizovací cena.

Na velikosti záleží

Parametry rozlišení a velikosti obrazovky víceméně určují i zaměření monitoru. Na kancelářskou práci a brouzdání po internetu většinou stačí klasický 19palcový panel s rozlišením 1280x1024, respektive s rozlišením 1366x768 v případě širokoúhlých modelů.

U hraní a sledování filmů zase oceníme spíše jemný obraz. Pro hráče a milovníky multimédií je tak poměrně zajímavá nabídka 22" a 24" monitorů s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů.

Kromě technických parametrů se od sebe monitory liší ještě technickou výbavou. Některé obrazovky je možné ovládat dotykem, jiné zase mají vestavěný tuner, nabízejí 3D obraz, nebo dokážou nahradit díky zabudovanému tuneru i televizor.

EIZO EV2436WFS3: monitor pro profesionály

LCD displej EV2436WFS3 od společnosti EIZO cílí především na profesionály z řad grafiků a videoeditorů. Je totiž vybaven kvalitní IPS obrazovkou, která nabízí velice věrné podání barev. Proti běžným LCD panelům dokáže zobrazit dvakrát více barev – celkem přes jednu miliardu odstínů.

Foto: archív výrobce

EIZO EV2436WFS3

Monitor má navíc podstavec s možností otáčení obrazu, tedy funkci pivot. Díky tomu je možné jej otáčet, naklápět, natáčet do stran i dosáhnout ideální výšky pro pohodlnou práci. Pozorovací úhly jsou v horizontálním i vertikálním směru 178°.

Odezva 24palcového panelu s rozlišením Full HD je pouhých šest milisekund a kontrast dosahuje hodnoty až 1000:1. Jas je možné regulovat automaticky díky technologii EcoView od dvou do 300 cd/m².

  • Klady: kvalita obrazu, ergonomie
  • Zápory: vyšší cena proti TN panelům
  • Cena: 9800 Kč

Dell P2415Q UHD: sází na vysoké rozlišení

Na fenomén extrémně jemného 4K rozlišení sází monitor Dell P2415Q UHD. Při úhlopříčce 23,8 palce nabízí rozlišení 3840x2160, což představuje čtyřikrát vyšší hodnotu, než jakou disponují klasické Full HD panely.

Foto: archív výrobce

Dell P2415Q UHD

Zajímavá je také jeho cenovka. I když suma 11 500 Kč vypadá v porovnání s dalšími monitory v dnešní srovnávačce jako vysoká, není tomu tak. Dell P2415Q UHD totiž patří k těm nejlevnějším 4K monitorům na trhu.

Odezva panelu, který má poměr stran 16:9, je 8 milisekund a dynamický kontrast dosahuje hodnoty 1000:1. Hodnota jasu je podle údajů výrobce 300 cd/m². Pozorovací úhly jsou 178° horizontálně a 178° vertikálně.

  • Klady: vysoké rozlišení, pivot
  • Zápory: cena ve srovnání s rozšířenějšími Full HD monitory
  • Cena: 11 500 Kč

Asus VT207N: nechá se ovládat dotykem

Dotykovými displeji jsou v dnešní době vybaveny chytré telefony, tablety a dokonce i některé notebooky. Řada výrobců je nabízí také jako periferii ke stolním počítačům. Jedním z nich je například společnost Asus, která loni představila model VT207N.

Foto: archív výrobce

Asus VT207N

Monitor má úhlopříčku 19,5 palce a rozlišení 1600x900 obrazových bodů. Dotyková plocha dokáže rozeznat i více dotyků najednou. Dvěma prsty tak podobně jako na iPhonu nebo iPadu můžeme přibližovat a oddalovat fotky či internetové stránky.

V ostatních parametrech se Asus VT207N výrazně neliší od konkurence. Výrobce slibuje v horizontálním pohledu nezměněnou viditelnost až do 170°, ve vertikálním pak do 160°. Doba odezvy činí 5 ms, přičemž hodnota jasu je 250 cd/m².

  • Klady: monitor je možné ovládat dotykem
  • Zápory: displeji by slušelo vyšší rozlišení
  • Cena: 5000 Kč

BenQ GL955A: cena hraje prim

Jedním z nejlevnějších monitorů na tuzemském trhu je aktuálně BenQ GL955A. Pořídit jej je možné už za dva tisíce korun. S nízkou cenou korespondují i technické parametry monitoru. Panel s úhlopříčkou 18,5 palce nabídne rozlišení 1366x768 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

BenQ GL955A

Pozorovací úhly displeje jsou nízké, v horizontálním pohledu se obraz nedeformuje pouze do 90° a ve vertikálním do 50°. Konkurence přitom většinou nabízí až dvakrát vyšší hodnoty. Doba odezvy TN panelu činí 5 ms, přičemž hodnota jasu je 200 cd/m² a kontrastu 5000:1.

Problém může pro velkou řadu uživatelů představovat také absence digitálního rozhraní. Pro připojení k počítači je tak u monitoru BenQ GL955A k dispozici pouze starší analogový standard D-SUB.

Monitor má v rozích mírně nerovnoměrné podsvícení. Tato „vlastnost“ se ale na druhou stranu objevuje i u dražších konkurenčních modelů, které jsou vybaveny TN panely.

  • Klady: nízká pořizovací cena
  • Zápory: pozorovací úhly displeje, absence digitálního rozhraní
  • Cena: 2000 Kč

Lenovo IdeaCentre AIO C260: ukrývá celý počítač

Ušetřit místo na stole se snaží společnost Lenovo se svým počítačem IdeaCentre AIO C260, který patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako jsou procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už není potřeba k němu nic přikupovat.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaCentre AIO C260

Sněhově bílá sestava společnosti Lenovo disponuje 19,5palcovým displejem s LED podsvícením a rozlišením HD+, tedy 1600x900 obrazových bodů. Ten je navíc dotykový, ovládat jej je tedy možné pouze prstem stejně pohodlně jako počítačové tablety a chytré telefony. V balení přesto nechybí klávesnice a myš.

Hardwarová výbava novinky je s ohledem na pořizovací cenu poměrně slušná, čítá dvoujádrový procesor Intel Celeron J1800 taktovaný na 2,41 GHz, který se dokáže v případě potřeby přetaktovat na 2,58 GHz, 4 GB operační paměti, 500GB pevný disk, čtečku paměťových karet a bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth. Vše ovládá operační systém Windows 8.1.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: na dotykovém monitoru ulpívají otisky prstů
  • Cena: 9900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám