Hlavní obsah

Phablety jsou fenoménem dneška

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phablety se pomalu ale jistě stávají fenoménem dnešní doby. Neuplyne ani měsíc, aby se na trhu neobjevilo hned několik nových kříženců počítačových tabletů a chytrých telefonů.

Foto: Asus

Asus FonePad

Článek

Přestože ještě na začátku roku si zákazníci mohli vybírat jen z několika málo různých modelů a konfigurací, dnes jich je na trhu již bezmála pět desítek. Ceny startují už okolo čtyř tisíc korun, vyšplhat se ale klidně mohou až k hranici 20 000 Kč.

Phablety totiž cílí především na ty nejnáročnější uživatele, jsou zpravidla vybaveny nejvýkonnějším hardwarem a nejnovějšími technologiemi. Aktuálně nabízené modely jsou proti předchozím generacím vybaveny dvoujádrovými nebo čtyřjádrovými procesory a dvojnásobně velkou operační pamětí.

Pokročilé funkce

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravda. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Samozřejmostí je u phabletů vestavěný GPS čip. Díky němu dokáže telefon zastat funkce klasické satelitní navigace. Výrobci se snaží využít možnosti určování polohy i pro další funkce, například dokážou automaticky rozpoznat naši polohu a podle ní zobrazí předpověď počasí.

Nejnovější přístroje také nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat a odeslat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik je potřeba másla při pečení bábovky.

Samsung Mega: na velikosti záleží

Jednou z největších novinek v tuzemských obchodech je nová řada phabletů Samsung Mega. Vybírat je aktuálně možné ze dvou různých modelů, které se od sebe liší velikostí displeje (5,8 a 6,3 palce).

Foto: Samsung

Nové phablety Galaxy Mega

Základem modelu Galaxy Mega 6.3 je dvoujádrový procesor s taktem 1,7 GHz a 1,5GB operační paměť. Menší model Galaxy Mega 5.8 je nepatrně pomalejší. Kapacita operační paměti odpovídá většímu bratříčkovi, ale dvoujádrový procesor pracuje na frekvenci 1,4 GHz.

Podporovány jsou i některé funkce, kterými disponuje vlajková loď výrobce Galaxy S4. Řeč je o technologii S-Voice, která umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem. Smart stay zase dokáže rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte, a podle toho jej nastaví. Oba modely jsou vybaveny operačním systémem Android.

  • Klady: podpora funkcí z vyšších modelů
  • Zápory: citelný úbytek výkonu ve srovnání s Galaxy S4
  • Cena: 8500 Kč (Galaxy Mega 5.8); 11300 Kč (Galaxy Mega 6.3)

Nokia Lumia 625: Finové podlehli trendu

Trendu velkých dotykových displejů podlehla také finská společnost Nokia. Minulý týden odhalila doposud největší chytrý telefon ve své historii. Byť do kategorie phabletů přístroji chybí tři desetiny palce, rozhodně to není žádný drobeček.

Foto: Nokia

Lumia 625

Displej má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení WVGA (480 x 800 obrazových bodů). Nokia se u panelu chlubí pokročilými technologiemi. Řeč je například o High Brightness Mode pro lepší čitelnost na ostrém slunci a Super Sensitive Touch, díky které je možné ovládat displej i v rukavicích.

O výkon se u Lumie 625 stará dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 taktovaný na 1,2 GHz a 512MB operační paměť. Pro uložení dat je k dispozici 8GB prostor rozšiřitelný o paměťové karty typu microSD až o dalších 64 GB.

Zabudovaný pětimegapixelový fotoaparát disponuje LED bleskem a autofokusem. Samozřejmostí je u něj možnost natáčet videa až v rozlišení 1080p. Vše pracuje pod taktovkou Windows 8

  • Klady: navigace a další software zdarma
  • Zápory: plasty telefonu působí laciným dojmem
  • Cena: 7000 Kč

Evolve FX520: lákavý poměr cena/výkon

Do kategorie phabletů zpravidla patří ty nejvýkonnější přístroje. Výjimky ale potvrzují pravidla, což dokládá i model Evolve FX520. Kromě velkého pětipalcového displeje přístroj láká také cenovkou, která se na tuzemském trhu pohybuje mezi čtyřmi a pěti tisíci korun.

Foto: Evolve

Evolve FX520

Výbava přístroje sice nepatří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné na trhu sehnat, s ohledem na cenu je ale velice slušná. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 1 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti.

Pětka je evidentně pro Evolve osudové číslo. Kromě pětipalcového displeje s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů, pětitisícové ceny totiž model FX520 nabídne také vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Samozřejmostí pak jsou bezdrátové technologie wi-fi i bluetooth či podpora dvou SIM karet.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: plasty telefonu působí laciným dojmem
  • Cena: 4300 Kč

Asus FonePad: nabídne prostorný displej

Základem FonePadu je procesor Intel Atom Z2420 Lexington, taktovaný na 1,2 GHz, který má k dispozici 1GB operační paměť a 16 GB úložného prostoru. Ten je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD.

Foto: Asus

Asus FonePad

Dotykový displej zařízení má úhlopříčku sedm palců a nabídne rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Integrován je fotoaparát na přední straně s rozlišením 1,2 MPx. Samozřejmostí jsou i technologie wi-fi, Bluetooth či GPS. Vše pracuje pod operačním systémem Android 4.1 Jelly Bean.

Podle zástupců firmy je phablet dostatečně velký pro pohodlnou práci, ale zároveň náležitě komfortní i pro telefonování. Pro jedince, kteří mají sluchátko u ucha celé dny, ale není novinka vhodná. Průměrná výdrž při běžném používání je totiž deset hodin.

  • Klady: prostorný displej
  • Zápory: telefonování je již s takto velkým přístrojem spíše nepohodlné
  • Cena: 5800 Kč

Sony Xperia Z Ultra: nevadí prach ani voda

Xperia Z Ultra je vybavena displejem s úhlopříčkou 6,4 palce. Dotykový panel má rozlišení Full HD, tedy 1080 x 1920 obrazových bodů. Monitor je vybaven technologií Triluminos, díky které by zobrazované barvy měly působit věrohodnějším dojmem. Obdobný systém používá Sony také u svých televizorů.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

O rychlý chod phabletu se pak starají čipset Snapdragon 800 s 2,2GHz procesorem Krait 400, grafickým jádrem Adreno 330 a 2 GB operační paměti.

I přes výkonné součástky si novinka přitom zachovává kompaktní rozměry, konkrétně tloušťka je pouhých 6,5 mm, což je dokonce méně než v případě nejnovějšího iPhonu 5. Větší je telefon kvůli prostornému displeji samozřejmě do šířky i výšky (92,2 x 179,4 mm).

Xperia Z Ultra splňuje specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

  • Klady: odolnost
  • Zápory: větší rozměry displeje nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 19 000 Kč

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám