Hlavní obsah

Levný MP4 přehrávač zaujme velkým dotykovým displejem

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Philips po roce uvedla novou verzi svého MP4 přehrávače GoGear Muse. Nový model je designově povedený, k čemuž napomáhá i hliníkový nádech a upravený tvar. Cena navíc oproti předchůdci výrazně klesla a za typ s 8GB pamětí nyní dáme jen něco málo přes dva tisíce korun.

Článek

Nový Philips GoGear Muse (označení SA3MUS16S a SA3MUS08S) je MP4 přehrávač, který zaujme stejně jako jeho předchozí model velkým 3,2“ kapacitním displejem o rozlišení 480x320 bodů. Prodává se ve dvou verzích - s 8GB a 16GB vnitřní pamětí.

V mnoha věcech se nový model od předchozího neliší, avšak v tom nejzásadnějším ano. Cena je výrazně nižší, a to skoro o polovinu. Pokud se 16GB GoGear Muse předešlé generace prodával za cenu kolem pěti tisíc korun, byl konkurencí pro iPod Touch 4. A na ten rozhodně nemá a neměl. Už jen ze zkušenosti s Retina displejem s dvakrát větším rozlišením u aktuálního iPodu.

Hodně muziky za málo peněz

Philips viditelně věděl, že s takovou cenou nemá šanci proti konkurenci uspět. A proto to zkouší s novou revizí, která stojí takřka polovinu. A šanci na úspěch má. Pokud se podíváme na trh, podobný MP4 přehrávač s velkým displejem je za danou cenu těžké najít.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Přehrávač je na pohled velmi hezký. Pěkně působí bílý lem kolem černého displeje.

Hodně muziky, ale i videí či fotek se dá nahrát na větší 16GB verzi. Tu je možné běžně sehnat za cenu lehce přes tři tisíce korun. Jelikož je na zařízení také slot pro paměťovou microSD kartu, dá se objem dat ještě zvýšit o dalších maximálně 32GB.

K základní paměti ještě microSD karta

Tím se dostáváme do poměrně zajímavých počtů. Řekli jsme si totiž, že menší 8GB model GoGear Muse stojí lehce přes dva tisíce, 16GB verze lehce přes tři tisíce korun. MicroSD karta o velikosti 8GB stojí běžně kolem 250 korun, 16GB kolem 500 korun. Žádný vážnější důvod pro koupi 16GB verze MP4 přehrávače tak zřejmě není.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ač je velikost vnitřní paměti přehrávače 8GB a 16GB, je možné paměť rozšířit o microSD kartu.

Na tomto příkladu je jasně vidět, proč společnost Apple u svých iPodů a iPhonů paměťové karty nepodporuje. Kdo chce větší velikost, musí si výrazně připlatit a z toho jsou další zisky. Samozřejmě k takovému tržnímu chování je potřeba marketingová síla produktu. Philips ji zatím se svým GoGear Muse nemá, a proto přehrávač microSD karty podporuje. Nám to rozhodně nevadí.

Sluchátka nejsou pro všechny

Vraťme se ale ještě zpět k balení a příslušenství. GoGear Muse najdeme v průhledné krabičce, ve které mimo zařízení vidíme i přidávaná sluchátka. Na krabičce je vidět také velikost vnitřní paměti, v našem případě 8GB. Sluchátka jsou s úzkým vývodem do ucha, což ne všem vyhovuje.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V příslušenství najdeme sluchátka, datový USB kabel a manuály.

V balení jsou i náhradní gumové kryty na konce sluchátek. Nechybí návody v několika jazycích ani datový USB kabel k nabíjení přístroje a propojení s počítačem. Baterii o kapacitě 1100mAh lze nabíjet pouze přes USB konektor.

Nový design, lepší design

Přehrávač má oproti předešlé verzi inovovaný design, který je rozhodně povedenější. Provedení je stylové. Z čelní strany je 3,2“ displej, napravo od něj hliníková část, která má na vrchu název výrobce, spodní půlka je jedno velké tlačítko „Home“, kterým se vracíme v softwaru na hlavní stranu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Po stránce designu působí Philips GoGear Muse velmi hezky.

Lemování přístroje je z bílého pevného plastu. Zadní kryt má hliníkově šedivou barvu. Z obrázků vidíte, že ač jsme na testování obdrželi krabičku s označením 8GB, uvnitř se nacházel 16GB model. Takové štěstí by chtěl mít kdejaký zákazník. Z jinak uceleného tvaru vystupují pouze boční konektory a na vrchu tři ovládací tlačítka.

Čtyři možnosti využití

Na pravém boku jsou dva konektory. 3,5mm audio jack a miniUSB konektor pro nabíjení a propojení s počítačem. Kryt se nedá nijak otevřít. Na druhé straně od konektorů je také místo pro uchycení poutka.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zcela na pravé straně zadního krytu vidíme dírku pro uchycení poutka.

Po zapnutí zařízení barevně měděným samostatným tlačítkem na vrchní straně nám naběhne hlavní obrazovka, kde si můžeme vybrat, na co GoGear Muse využijeme. Možnosti jsou čtyři: poslech vlastní hudby, poslech rádia, koukání na video a prohlížení fotek. Přehrávač má na vrchní straně u ovládacích tlačítek vlastní malý základní reproduktor.

Menší citlivost displeje

Po pár dotycích na kapacitním displeji zjistíme, že není moc citlivý. Je potřeba opravdu se dotknout, aby reagoval. Musíme však vzít v potaz cenu, která je tak nízká, že ani víc chtít nemůžeme. 262 tisíc zobrazovaných barev v rozlišení 480x320 je dostačující, kvalita LCD displeje je dobrá.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Vzhledem k ceně přehrávače je displej velký a rozlišení 480x320 bodů kvalitní.

Na menu a styl ovládání přehrávače si musíme zvyknout, avšak někdy dělá poměrně nečekané kousky. Testovací model měl celkově se softwarem problémy. Poměrně často se sekal mnoha způsoby – například minutu nereagoval, po aktivaci ze spícího režimu se objevily pruhy v obraze a poté zmizely. Zde je nutné určitě hodně zapracovat.

Až na software výborný přehrávač

Tím jsme se dostali k jedinému problému nového GoGear Muse. Software v testovací verzi přístroje nebyl na dobré úrovni a velmi kazil celkový pocit ze zařízení. Po připojení kabelu k počítači ho však lze aktualizovat (pokud je dostupný nový), čímž by se mohl problém vyřešit.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Horší stránkou přehrávače je software, který se často seká a občas dělá, co nemá. Na ovládání se dá poměrně rychle zvyknout.

Materiálové zpracování je plastové, ale velmi pevné a hlavně vzhledné. Při manipulaci si chce zvyknout hlavně na opravdu velké zpětné tlačítko „Home“ s obrázkem domečku. Ukázky a podrobnější popis softwaru najdete v galerii článku.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili nový MP4 přehrávač Philips GoGear Muse. Jedná se o velmi designově povedený model, který je v základu s 8GB nebo 16GB pamětí, která se dá rozšířit o paměťovou microSD kartu. Podporuje mnoho typů audio, video i obrázkových souborů (viz sloupek). Přehrávač může taktéž fungovat jako diktafon.

Perfektní zpracování, velký displej a nízkou cenu lehce přes dva, resp. tři tisíce korun kazí pouze software, který zatím není moc vychytaný, ale může být opraven další verzí firmwaru. Potěší i základní reproduktor v horní části.

Podporované formáty médií přehrávače Philips GoGear Muse

Podporované formáty přehrávání zvuku

MP3, WAV, WMA, AAC, Ogg Vorbis, FLAC, APE

Podporované formáty přehrávání obrázků

JPEG, PNG, BMP, GIF

Podporované formáty přehrávání videa

MPEG4 (.avi a .mp4) až do rozlišení 720p-25 snímků-4Mb/s, RMVB, WMV9

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám