Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší netbook

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodníci se letos stejně jako každý rok zaměřili na úspěšné studenty. V reklamních kampaních sázejí na to, že je rodiče odmění za jedničky novým netbookem. Nabídek je na trhu velká řada, ne každá je ale tak výhodná. Poradíme, jak prodejcům nenaletět.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Většina netbooků obsahuje velice podobné součástky. Jednotlivé modely se po technické stránce liší pouze velikostí pevného disku nebo kapacitou operační paměti.

Pozor si je však nutné dát při výběru procesoru, který rozhoduje prakticky o celém výkonu netbooku. Základní modely jsou vybaveny procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Výkonnější netbooky, jejichž cena často přesahuje hranici deseti tisíc korun, jsou však již vybaveny dostatečně výkonnými procesory AMD Athlon či Intel Celeron. Díky nim se dokážou miniaturní přenosné počítače rovnat i svým větším kolegům.

Vyšší výkon těchto procesorů je patrný i při běžných aktivitách, jako je psaní textu, sledování filmů ve vysokém rozlišení nebo brouzdání na internetových stránkách.

Rychlost hraje prim

Rychlost a výkon netbooku do značné míry ovlivňuje také pevný disk. Nejvýkonnější modely jsou vybaveny SSD jednotkami, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu jsou rychlejší a výkonnější než běžné harddisky. V praxi je to znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD trvá jen několik desítek sekund. SSD jednotky jsou ale až desetkrát dražší než klasické pevné disky. Proto se často i do nových počítačů montují modely s kapacitou okolo 80 GB, což je na dnešní dobu opravdu málo.

Naštěstí se dá ke každému přenosnému počítači v případě potřeby připojit externí disk. Klasický disk s velikostí 3,5 palce, který má kapacitu 1000 GB, je možné pořídit už za 1800 korun. Pro použití s notebookem jsou však vhodnější 2,5 nebo 1,8palcové modely. Ty totiž na rozdíl od svých větších bratříčků nepotřebují dodatečné napájení ze zásuvky, plně si vystačí s energií z USB portu. Dvouapůlpalcový externí disk s kapacitou 1000 GB vyjde na 2400 Kč.

Při výběru netbooku je vhodné sledovat také kapacitu operační paměti, protože u netbooku nejde paměť tak jednoduše vyměnit jako u notebooku nebo stolního PC. Základní modely jsou vybaveny 1GB modulem. Vyšší varianty pak mají operační paměť s kapacitou 2 GB, díky čemuž je chod celého systému o poznání plynulejší.

Samsung NS310: modrá je dobrá

Netbook Samsung NS310 cílí především na extravagantní jedince. Jeho tělo je totiž vyvedeno v křiklavě modré barvě. Ve škole nebo kanceláři tak jeho uživatele zaručeně nikdo nepřehlédne. Vnitřní plasty laptopu jsou pak černé, a to včetně klávesnice. Srdcem novinky je procesor Intel Atom N550, který pracuje na frekvenci 1,5 GHz.

Foto: Novinky

Samsung NS310

Ve výbavě netbooku nechybí 1 GB operační paměti, grafická karta Intel Graphics Media Accelerator 3150, pevný disk s kapacitou 250 GB. Samozřejmostí jsou bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth i vestavěná webkamera. Samsung NS310 pracuje pod operačním systémem Windows 7 Starter.

  • Klady: atraktivní vzhled
  • Zápory: vyšší cena s ohledem na výbavu
  • Cena: 9500 Kč

Acer Iconia TAB: netbook a tablet v jednom

Netbook od Aceru sází na vzrůstající popularitu počítačových tabletů, kterou rozpoutal iPad od Applu. V podstatě se totiž jedná o tablet, který ale jednoduchým zacvaknutím do takzvané dokovací stanice proměníte v plnohodnotný přenosný počítač s QWERTY klávesnicí.

Foto: Novinky

Acer Iconia TAB

Novinka je postavena na platformě AMD Brazos. Je tedy vybavena procesorem C-50 s frekvencí 1 GHz. K dispozici má 2 GB operační paměti a grafickou kartu AMD Radeon HD 6250. Pro uložení dat je tablet vybaven rychlým SSD diskem. Ten má ale kapacitu 32 GB, což může být pro některé uživatele opravdu málo.

  • Klady: nahradí netbook i tablet
  • Zápory: SSD disk je sice rychlý, ale má malou kapacitu
  • Cena: 15 000 Kč

Lenovo ThinkPad Edge 11: výkon na prvním místě

Především na vysoký výkon sází Lenovo ThinkPad Edge 11. Je totiž vybaven výkonným dvoujádrovým procesorem Intel Core i3-380UM, který pracuje na frekvenci 1,33 GHz. K dispozici má 2 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se stará čip Intel HD.

Foto: Novinky

Lenovo ThinkPad Edge 11

Miniaturní laptop disponuje 11,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x768 obrazových bodů. K uložení dat je určen pevný disk s kapacitou 320 GB. Daní za vyšší výkon je nízká výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky se rychlík od Lenova obejde jen pět hodin.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 11 000 Kč

Toshiba AC100: nejlehčí a nejtenčí

Toshiba AC100 patří do kategorie nejmenších notebooků. Váží totiž pouhých 870 gramů. Laptop je vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024x 600 obrazových bodů. Novinka je vybavena mobilním čipem Nvidia Tegra 250 s frekvencí 1 GHz a 512MB operační pamětí.

Foto: archiv , Novinky

Data se ukládají na vestavěnou flash paměť s kapacitou 8 GB. Výkon notebooku není nijak oslnivý, přesto je na něm práce díky operačnímu systému Android poměrně svižná. Ve výbavě nechybí ani integrovaná webkamera, Bluetooth, Wi-Fi či vestavěný 3G/GSM modul pro příjem rychlého internetu.

  • Klady: kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Zápory: nízká kapacita disku
  • Cena: 4000 Kč

Asus Eee PC T101MT: nechá se ovládat dotykem

Na fenomén dotykového ovládání sází také společnost Asus se svým modelem Eee PC T101MT, který je vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024x600 obrazových bodů. Ten je totiž možné ovládat dotykem. Jednoduše tak můžete na počítači prstem nebo speciálním perem psát stejně jako na papír.

Foto: Novinky

Asus Eee PC T101MT

Monitor je k netbooku připojen prostřednictvím speciálního otočného pantu. Ten umožňuje zavřít miniaturní přenosný počítač tak, aby byl displej navrchu. Pak je přístroj takřka k nerozeznání od plnokrevných počítačových tabletů.

  • Klady: velice pohodlné ovládání díky dotykovému displeji
  • Zápory: dotykový displej se rychleji ušpiní
  • Cena: 11 000 Kč

Netbook vs. notebook

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem. Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky.

Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí vyhovovat při psaní každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání na internetu nepohodlný.

I přes nevýhody jsou netbooky velice oblíbené. Může za to především jejich cena, která startuje už na hranici pěti tisíc korun. Notebooky přitom stojí dvakrát tolik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám