Hlavní obsah

Šikovná bezdrátová myš od Logitechu se ovládá kuličkou

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovládá se s ním kurzor na monitoru, ale počítačová myš ani touchpad to není. Trackball je speciální ovladač s kuličkou, jejíž otáčení je snímáno senzory, které určí směr pohybu kurzoru. Jednu netradiční periferii s touto technologií od Logitechu si dnes představíme podrobněji, navíc v bezdrátovém provedení.

Článek

Logitech Wireless Trackball M570 není novinkou na trhu, ale je zajímavým zařízením, které stojí za povšimnutí jako alternativa k běžné počítačové myši.

Trackball se obecně vyznačuje velkou přesností při použití a také tím, že člověk nemusí hýbat celou rukou, ale pouze některým z prstů. Ovládání kuličkou můžete znát například z veřejných terminálů.

Trackbally jsou různé. V našem počítačovém případě se však jedná o kuličku, která je zabudovaná v zařízení podobném myši. Její otáčení jedním či více prsty snímá senzor, který pohyb přenáší na obrazovku jako pohyb kurzoru.

V dnešním testu si ukážeme nejnovější počítačový trackball z dílny společnosti Logitech, která se výrobou těchto zařízení zabývá.

Netradiční počítačová myš

Balení Trackballu M570 je velmi jednoduché. Krabička je v barvách výrobce Logitech, ve které je vidět celé zařízení i miniUSB přijímač. Mimo toho se v balení nalézá už jen manuál a jedna AA baterie pro napájení. Software pro nastavení tlačítek je možné stáhnout ze stránek výrobce.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V balení najdeme mimo trackballu i manuál, miniUSB přijímač a jednu AA baterii.

Trackball vypadá na první pohled jako myš s modrou kuličkou na boku navíc. Ruka se na tuto speciální počítačovou periferii pokládá stejně jako na myš. Palec přitom jen neleží, ale řídí kuličku a tedy i kurzor na obrazovce. I z toho je jasné, že Wireless Trackball M570 je určen pouze pro praváky.

Zpracování na cenu průměrné

Logitech Wireless Trackball M570 se nyní prodává za průměrnou cenu okolo 1350 korun. To není málo. Za podobnou částku si už můžeme pořídit kvalitní herní myš. V porovnání s většinou takových však není Trackball M570 tak kvalitně materiálově zpracován.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Modrá ovládací kulička na levém boku je volně zapuštěna do konstrukce myši.

Na první pohled působí poněkud plastově a ani po osahání tento dojem moc nezmizí. Testovaný vzorek měl lehce vrzavé scrollovací kolečko. Vše ostatní však je v pořádku a funguje, jak má. Vzhledem k nadstandardní záruce, která je dokonce pět let, se dá tento nedostatek považovat za chybu našeho kusu.

Pět tlačítek stačí

Šedý trackball má dvě relativně malá hlavní tlačítka, mezi nimi klasické bezodporové scrollovací kolečko, které je zároveň třetím tlačítkem. Vedle levého hlavního tlačítka jsou ještě další dvě vystouplá, která se dají nastavit v softwaru výrobce dle potřeby. Nativně slouží například v internetovém prohlížeči k posunu či vrácení se na předchozí stránku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Logitech Wireless Trackball M570 má pět tlačítek a bezodporové scrollovací kolečko.

Pod dvěma vedlejšími tlačítky je dioda, která informuje o stavu baterie. Pokud se po zapnutí rozsvítí zeleně, je baterie nabitá a zařízení plně funkční. Kulička má v průměru přes tři centimetry a je modrá. Palec na ní položíme lehce díky vhodné pohodlné ergonomii zařízení.

Spodní strana bez senzoru

Na spodní straně Trackballu M570 najdeme tlačítko pro zapnutí zařízení. To se však využije pouze s notebookem, kdy chceme ušetřit baterii. Ta se nachází pod krytkou. Dle výrobce by měla jedna AA baterie vydržet pohánět bezdrátovou periferii až 18 měsíců. Záleží samozřejmě na míře využití.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Spodní strana trackballu s odendaným krytem nad baterií.

Vedle místa pro baterii je také dírka pro miniUSB přijímač. Na cestách ho díky ní neztratíme, ač je možné ho nechávat zasunutý v konektoru. Na spodní straně jsou také čtyři podložky, které ale neslouží k lepšímu skluzu, protože ten není potřeba. Zajišťují naopak stabilitu na různých druzích povrchů.

Rychlé přizpůsobení ovládání

Změna ve stylu ovládání je oproti běžné počítačové myši velká. Přibližně jednu až dvě hodiny prvního používání si říkáte, že není možné, aby se toto zařízení vyrovnalo myši. Jenže jakmile se palec trošku naučí pohybům po kuličce, začne být ovládání stále jednodušší. Po pár dnech už s trackballem budete umět jako s myší.

Je pravdou, že po prvních hodinách či dnech používání vás lehce bolí palec, který nebyl na podobné a hlavně stálé pohyby zvyklý. Po čase však posílí a používání je bezproblémové.

Využití trackballu

Základní otázkou pro uživatele je, k čemu je trackball dobrý. Předně je vhodný pro práce na počítači, které potřebují přesnost. Užitek tak mohou mít grafici nebo projektanti. Naopak trackball není moc vhodný na přesnost v rychlosti, tedy například pro hraní her, hlavně stříleček.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ukázka položení ruky na trackball.

Možné uživatele si toto zařízení může najít také mezi těmi, které bolí ruka, nebo mají zdravotní problémy při používání běžné myši. U tohoto trackballu se nehýbe zápěstím, ale jen palcem.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili zajímavou periferii s názvem Logitech Wireless Trackball M570. Jedná se o zařízení podobné myši, které se však ovládá kuličkou a nemá senzor. Navyknutí si na trackball není jednodušší než na myš, ale jedná se o zajímavou alternativu, která má své možnosti upotřebení (viz předchozí dva odstavce).

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Logitech Wireless Trackball M570

Zpracování Wireless Trackball M570 není z nejlepších, hlavně po stránce materiálové. Šedivý plast nepůsobí moc hezky. Na druhou stranu kvalitu pro dlouhodobé používání by měla bezdrátová periferie mít, protože na ni výrobce dává záruku celých pět let. Cena Trackballu M570 je průměrných 1350 korun, což není málo, ale vzhledem k unikátnosti a dlouhé záruce na zařízení odpovídá.

Po každodenním intenzivním využívání trackballu po dobu jednoho týdne jsem zjistil, že se jedná o zařízení, které je nečekaně schopné a v některých ohledech i lepší než běžná myš. Nečekal jsem, že je možné s trackballem ovládat počítač stejně dobře jako s myší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám