Hlavní obsah

Nový MacBook Pro nabídne vysoký výkon i stylový design

Novinky, Roman Zavřel, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple letos představila několik zajímavých novinek. Kromě nového operačního systému iOS 4.3 a počítačového tabletu iPad 2 také novou řadu stylových MacBooků Pro. Do redakce dorazil 15palcový model, který kromě atraktivního vzhledu nabídne vysoký výkon. K dispozici máte navíc nejrychlejší port na světě pro přenos dat mezi dvěma disky.

Článek

Apple nabízí MacBook Pro ve velikostech 13, 15 a 17 palců. Během testů jsme měli k dispozici 15" model v nižší, ze dvou základních konfigurací. Ta nabízí procesor Intel i7 se čtyřmi jádry na frekvenci 2.0Ghz, 4GB DDR3 operační paměti na frekvenci 1333Mhz, grafickou kartu  Intel HD Graphics 3000 s 384MB DDR3 grafické paměti a grafickou kartu AMD Radeon HD 6490M s 256MB GDDR5 paměti. Při této konfiguraci máte k dispozici 500GB pevný disk s 5400 RPM.

Hliníkový krasavec

Jonathan Ive spolu se svým týmem vývojářů vytvořili takzvaný Unibody design, díky kterému je celé šasi notebooku vyrobeno z jednoho kusu hliníku. Nového uživatele, který bude mít MacBook Pro jako svůj první notebook od Apple jistě osloví, ale zkušené uživatele nový model ničím nepřekvapí. Oproti většině konkurenčních notebooků je MacBook Pro svojí konstrukcí vhodný pro každodenní práci i méně šetrné zacházení.

Oproti předchozím generacím je vnitřní část stroje na první pohled ještě více důkladně zpracována. Přidáno bylo na detailech, které vytváří z MacBook Pro kvalitní stroj, nejen co do výkonu, ale i konstrukce. Například každý šroubek notebooku je opatřen fixační pastou, která zabraňuje nechtěnému povolení. Při práci nebo přenášení v notebooku neuslyšíte jediný zvuk vrzání, nebo cvakání jednotlivých dílů.

Nový model od loňského rozeznáte jen díky změněnému symbolu u MiniDisplay Portu, tedy dnes již Thunderbolt portu. Výhodou produktů od Applu je, že pokud jste zvyklí na klávesnici z vašeho stolního počítače Mac, nebo virtuální klávesnici iPadu, MacBook Pro vám nabídne to stejné rozložení kláves, díky čemuž nemáte problém si na psaní na novém stroji zvyknout.

MacBook Pro má v základní verzi lesklý displej, za příplatek však Apple nabízí také matný displej s vyšším rozlišením. Subjektivně se mi zdá, že proti předchozí generaci se displej leskne více a odrazy okolích zdrojů světla jsou patrnější.

Revoluční výkon - využijete jej?

Navýšení výkonu je proti předchozí generaci více jak dvojnásobné. Paradoxem je, že pokud si koupíte základní model MacBook Pro 17", získáte nejsilnější stroj, který Apple v základní konfiguraci nabízí, dokonce výkonnější než Mac Pro, nebo iMac. Zde je však nutné podotknout, že se jedná o syntetické testy a hrubý výpočetní výkon, který v praxi nemusí znamenat rychlejší práci při specifických činnostech.

Výkon počítače je při běžné práci, kdy budete mít otevřený například internetový prohlížeč, aplikace Skype, iTunes, Office for Mac, Mail, a budete pracovat ve Photoshopu tak vysoký, že procesor vytížíte maximálně na 20 % jednoho jádra, která máte k dispozici čtyři.

Hráči budou platformu Mac OS X proklínat. Hry, které využijí výkon testovaného stroje, totiž dohrajete za první víkend. Profesionální fotografové, designéři, architekti, nebo tvůrci hudby a videa nebudou mít s výkonnostní stránkou MacBooku žádný problém. Pro ostatní činnosti je ale výkon MacBooku Pro naddimenzovaný – díky tomu by měl bez problémů zvládat i nové, výkonnostně náročnější aplikace, které se budou v následujících letech objevovat stále častěji.

Thunderbolt: hudba budoucnosti již dnes

Port Thunderbolt vznikl díky spolupráci se společností Intel, která jej vyvíjela pod označením Light-Peak. Jeho úkol je prostý, přenést z jednoho úložiště do druhého data rychlostí 10 GB za vteřinu, kromě toho však dokáže také přenášet obraz. Pro připojení využívá MiniDisplay Port. Aktuálně bohužel neexistuje moc výrobců, kteří by dokázali využít potenciál technologie Thunderbolt naplno.

Během testování se projevil problém s připojením externího monitoru. Při práci s připojeným Apple LED Cinema Display 24" docházelo k častému problikávání a rozostření obrazu na externím displeji. Tento problém bohužel není ojedinělý, protože si na něj stěžují i zahraniční uživatelé.

Jak už bývá u notebooků společnosti Apple zvykem, výdrž baterie je proti konkurenci velice dobrá. A to i přes vysoký výkon, jaký novinka nabízí. Při práci s internetovým připojením pomocí Wi-Fi a s plně podsvíceným displejem se bez elektrické zásuvky obejdete až po dobu sedmi hodin. Pokud budete například hrát hry a používat výkonnější grafickou kartu, výdrž klesne pod pět hodin.

Apple ani u těch nejdražších modelů notebooků nedává uživatelům možnost, zvolit si zda místo Superdrive mechaniky nevyužijí spíše větší kapacitu baterie, případně druhý disk zapojený například v Raidu. Na obojí by po vyřazení mechaniky byl v těle notebooku dostatek prostoru. Použití DVD mechaniky je překvapivé zejména v době, kdy Apple z pultů svých prodejen Apple Store stahuje krabicový software a distribuci přenechává službě Mac App Store.

Vynechání SSD disků je překvapivé zejména několik málo měsíců před uvedením očekávaného operačního systému Mac OS X 10.7 Lion, ve kterém podle Steva Jobse nemá uživatel poznat, zda je aplikace spuštěná či nikoli. Aby Lion fungoval skutečně tak, jak si Apple představuje, je použití SSD disků nutnost. Na druhou stranu by tyto disky navýšili cenu MacBooku Pro.

Vyplatí se přechod?

Pokud jste majitelem některé z předchozích řad MacBook Pro Unibody, přechod na nový model je vhodný pouze v případě, kdy vysoký výpočetní výkon čtyřjádrového procesoru Intel Sandy Bridge a grafické karty AMD Radeon HD 6490M opravdu využijete. Pro běžnou práci je totiž zbytečně naddimenzovaný. Na druhou stranu kupujete stroj, který svým výkonem bude pro běžnou práci dostačovat i za pět let a jeho konstrukce se této doby bez problému dožije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám