Hlavní obsah

Microsoft Arc Touch – pozoruhodná myš pro notebooky

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft Arc Touch je designově netradiční počítačová myš k notebooku. Má nízký profil, dotykové prostřední tlačítko či BlueTrack senzor. Pro použití se ohne její zadní část, pro komfortní přenos s notebookem se vrátí do svého placatého tvaru.

Foto: Microsoft, Novinky

Microsoft Arc Touch Mouse

Článek

Společnost Microsoft vydala na konci minulého roku netradiční notebookovou myš. Arc Touch není podobná ničemu, co jsme měli možnost v poslední době vidět. Její placatý tvar, dotykové prostřední tlačítko i způsob ohnutí při použití z ní dělají designovou stylovku, kterou ocení nejen náročnější uživatelé přenosných počítačů.

Balení

V oblasti balení jsme u produktů společnosti Microsoft zvyklí na kvalitu. Z hlediska zážitku při koupi produktu či rozmýšlení, který ze dvou podobných produktů vybrat, je balení nedílnou součástí rozhodnutí zákazníka. Rozhodování mezi dvěma podobnými produkty nás u Arc Touch zatím nečeká, neb na trhu zatím nic podobného není.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Balení notebookové myši Microsoft Arc Touch

Myš je zabalena v krabičce tradiční červeno-bílé barvy. Použit je kvalitní, u vrchního obrázku prostorový, potisk i papírový materiál. Na myš se můžeme ještě před rozbalením podívat po odklopení vrchní strany, která je uchycena malým magnetem. Při otevírání máme už z krabičky pocit, že držíme v ruce kvalitní produkt. Uvnitř najdeme miniaturní USB přijímač, dvě AAA baterie a manuál.

Design i použitelnost

Microsoft Arc Touch nepůsobí na první pohled jako notebooková myš, vlastně nepůsobí vůbec jako myš. Podlouhlý tvar s velkou plochou ale úzkým profilem nechá nejednoho uživatele na pochybách, s čím má vlastně tu čest. Není to však ani dálkový ovladač, ani ukazovátko na přednášky. Microsoft vymyslel netradiční novinku, která na pohled představuje design a uvnitř skrývá použitelnost. Ne vždy je takové spojení možné, v případě Arc Touch ale ano.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

MS Arch Touch Mouse v zapnutém stavu

Arc Touch je bezdrátová myš, ke které je dodáván miniaturní USB přijímač. Ten známe i od ostatních bezdrátových výrobků k notebookům. Dosah je dle výrobce až devět metrů, reálně funguje opravdu přes celou délku většího pokoje. Chytře je vymyšleno uložení přijímače. Po ukončení práce ho pouze přiložíme ke spodní ohýbací části myši, kde je vyobrazeno logo přijímače. Pod logem je magnet, který malou USB koncovku přichytí.

Nízký profil, úspora místa

Velikost myši ve vypnutém stavu je 6 x 13 centimetrů, na výšku má lehce přes jeden centimetr. Pro přenos tak stačí tenká postranní kapsa brašny notebooku. Použité materiály jsou kvalitní. Tělo myši se dělí na dvě části. V hlavní části z lesklého černého plastu je na spodní straně BlueTrack senzor a místo pro baterie. Na vrchní straně jsou dvě hlavní tlačítka a prostřední dotykový scroll. Ne právě chytré je použití lesklého povrchu, na kterém jsou vidět otisky i sebemenší škrábnutí. Matné řešení by bylo vhodnější, po designové stránce ale méně atraktivní.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zadní část myši Arc Touch

Druhá část je ohýbací pro vymodelování „myšího“ tvaru. Je pogumovaná proti prokluzování ruky. Na obou koncích myši je ve spodní části umělohmotná podložka pro lepší skluz po různých površích. Myš je určena jak pro praváky, tak pro leváky.

Zapnutí ohybem

Napájení myši je řešeno přes dvě AAA baterie, které jsou součástí balení. Dle výrobce byla oproti předchozím bezdrátovým modelům vylepšena výdrž, ovšem časově ji neuvádí. Nevíme tedy, co můžeme očekávat. Pro použití USB musíme přijímač zapojit do počítače a myš ve spodní části ohnout. Rozsvítí se nám zelená dioda pod hlavními tlačítky jako znamení, že baterie jsou v pořádku. Po chvíli dioda zhasne, což není chyba, ale šetřící funkce.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Detailní pohled na zadní část myši

Po zapnutí se mimo diody rozsvítí modře použitý BlueTrack senzor, jehož technologie umožňuje použití na mnoha druzích povrchů a to i tam, kde běžné optické myši snímají špatně nebo vůbec. Nestandardním vylepšením je dotykové scrollovací místo mezi dvěma hlavními tlačítky. Místo klasického mechanického kolečka najdeme dotykovou plochu. Po jejím přejetí prstem si můžeme posouvat stránky na internetu či v programu nahoru dolů, přičemž cítíme cvakání, které indikuje rychlost posouvání.

Software a nastavení

Notebooková myš Arc Touch je podporována operačními systémy Windows 7, Vista i XP (vyjma Windows XP 64-bit), ale také Mac OS X v10.4-10.6. Při testování na nejnovějších Windows 7 nebylo ani potřeba instalovat žádné ovladače, systém si je sám našel. U starších systémů to však potřeba bude, a pokud si chceme nakonfigurovat tlačítka podle svého, bude se nám software k myši také hodit.

Software si stáhneme na internetu přes odkaz, který je uveden v manuálu. Vybereme pouze typ zařízení a model. Program IntelliPoint aktuální verze 8.0 nám poskytne mnoho nastavení. Důležitá je hlavně rychlost rolování prostředního dotykového snímače a jeho další funkce jako třetího tlačítka.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili bezdrátovou počítačovou myš Microsoft Arc Touch vhodnou hlavně pro notebooky. Jedná se o evoluci v pojetí myši, neb její tvar není stálý. Pro přenášení je tenká, pro práci se zadní část ohne. Funkčně i designově se jedná o velmi povedený model. Škoda je pouze lesklého povrchu horní části myši, který je velmi náchylný na omakání i poškrábání. Tělo je vyrobeno z kvalitního materiálu, spodní část je pogumovaná.

Foto: Microsoft, Novinky

Microsoft Arc Touch Mouse

Plusem jsou použití moderního BlueTrack senzoru a velmi tenké rozměry. Zajímavá je funkce uchycení nano USB přijímače magnetem vespod myši. Velmi kvalitní je taktéž obal, krabička. Za aktuální prodejní cenu kolem 1250 korun by mohl být v balení také alespoň látkový obal, který by myš chránil při přenosu. Nevíme také, co čekat od výdrže baterií, neb na webu výrobce není ani v náznaku specifikována doba použití.

Celkově jsou ale zápory pouze maličkosti. Pokud chcete designově inovativní a přesto použitelnou notebookovou myš, je Microsoft Arc Touch velmi dobrou volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám