Hlavní obsah

Útlý LCD monitor s LED podsvícením nabízí moderní design a nízkou spotřebu

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní LCD panel E2350V od společnosti LG přišel na trh se stále častější novinkou v podobě LED podsvícení. LED přináší oproti běžným LCD hlavně větší rovnoměrnost podsvitu a štíhlost monitorů. Jak vypadá a co umí nový model?

Foto: LG, Novinky

LG E2350V-PN

Článek

LG E2350V-PN je 23palcový LCD monitor s rozlišením 1920x1080 Full HD. Technologie panelu je TN, tedy nejlevnější a nejrozšířenější možnost. Je však nově vylepšená o LED podsvícení místo běžných trubic, které byly používány dříve. Výhoda LED je jasná. S menší velikostí osvětlovače přináší výrazně užší monitory a rovnoměrnost podsvitu je kvalitnější. Testovaný model LG E2350V-PN je novinkou na trhu LED LCD monitorů a pořídit ho můžeme již od 4500 tisíce korun, což z něj dělá velmi zajímavý produkt. Podívejme se tedy, co nám za danou cenu může nabídnout.

Design ala Samsung

Hned na první pohled nás zaujme design monitoru. Možná si řeknete, že už jste něco podobného dříve viděli a rozhodně máte pravdu. LG se nechalo hodně inspirovat u konkurence. Největší podobnost je zde s designovými modely společnosti Samsung, která také používá lesklý rámeček displeje spolu s fialovým spodním okrajem, nechybí ani senzorové dotykové ovládání.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na pohled vypadá monitor velmi pěkně.

Vytknout podobnost jako zápor však nejde. LG vsadilo na to, co se líbí a je jedno, že se to podobá konkurenci. Tmavě fialová je klidná barva a v jejím duchu se nese celé tělo monitoru. Pruh na spodním okraji monitoru jsme již zmínili, fialový je i stojan a zbytek plastů má minimálně nádech této barvy. Spolu s černou tvoří zajímavou kombinaci. Na lesklost celého povrchu se hezky kouká, avšak nečistoty a otisky jsou ihned vidět.

K notebooku i běžnému počítači

Výhodou oproti většině konkurenčních modelů je možnost výběru, zda budeme monitor využívat bez stojanu nebo s ním. Noha se dá otočit o 90 stupňů nahoru, čímž se vytvoří podpěra pro tělo monitoru i bez stojanu. Takto fungují monitory k notebookům, jejichž výhoda je ve stejné výšce jako displej notebooku. Proti skluzu a odření spodní hrany jsou zde dvě gumové protiskluzové podložky.

Foto: LG, Novinky

Monitor lze postavit i bez stojanu opřením o nohu.

Polohovatelnost bez stojanu je možná, avšak pouze omezeně v úhlu přibližně pěti stupňů. Ideální je nastavení se zarážkou nohy, avšak dá se nastavit i více na kolmo. Přitom si musíme dávat pozor, aby se monitor nepřevrátil dopředu. Přes zarážky se dostaneme zmáčknutím tlačítka na noze, které zachycení povolí. Pokud tělo nasadíme do stojanu, je možnost polohování o něco větší, žádný zázrak ale nečekejte.

Hodně útlé tělo

Použitím podsvícení LED se nám všechny LCD monitory budou ztenčovat. To je dobře, protože nepotřebujeme tolik místa na stole nebo při případném uchycení na zeď. LG E2350V-PN má oficiální šířku po krajích pouze 17,5 milimetru. V oblasti konektorů a nohy se sice rozšiřuje, ale pouze minimálně. Oficiální rozměry bez stojanu jsou 560 x 335 x 40 milimetrů, se stojanem pak 560 x 428 x 198. Váha je okolo tří kilogramů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Stojan se připevňuje k noze zespodu šroubem.

Pokud se podíváme na konektorovou výbavu, najdeme všechny potřebné základní vstupy. DisplayPort bychom v této cenové relaci hledali marně, avšak D-SUB, DVI i HDMI monitor vlastní. Při zapojení HDMI i se zvukem můžeme využít také sluchátkový výstup zvuku. Ač se kabely připojují kolmo k monitoru, nezvětšují potřebu místa od zdi z zadní části. Vždy totiž budou kratší než opěrná noha nebo zadní část stojanu. Jsou tak velmi dobře dostupné.

Nízká spotřeba, základ ekologie

Jedním z hodně propagovaných taháků u tohoto monitoru je spotřeba. Ta je kvalifikována logem Energy Star, což znamená šetrnost vůči životnímu prostředí. Oficiální normální spotřeba dle výrobce je28W. Při našem testování jsme se ale k této hodnotě ani nedostali. Při maximálním jasu i kontrastu na bílém podkladu v MS Word jsme naměřili 25W, což je výborná hodnota. Při jasu i kontrastu na nule je pak spotřeba 14W, při hodnotách 50/50 si monitor bere 19W a při běžném nastavení 70 % jasu a 70 % kontrastu odečítáme 22W.

Špatné barvy v základním nastavení

U TN panelů nemůžeme čekat v oblasti barev či pozorovacích úhlů žádné zázraky a zde se opravdu nekonají. Pozorovací úhly, které výrobce označuje 176/170 stupňů jsou nereálné. Obraz je kvalitně vidět pod mnohem menším úhlem, odhadem 140-150 stupňů. To by až tak nevadilo, avšak barevné podání je v základním továrním nastavení špatné. Všechny odstíny šedivé do sebe pobraly hodně modré barvy a ona přemodralost dělá obraz méně kvalitní. Musíme tak do nastavení, kde si dle běžně stažitelné ideální stupnice šedé můžeme (musíme?) barvy upravit.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Vstupní konektory na zadním panelu jsou D-SUB, DVI a HDMI.

Kladně ohodnotit v tomto směru můžeme kontrastní poměr. Ten dynamický je dle specifikací 50000:1, což je hodně a reálně se taktéž nastavit dá. Nastavení přes menu monitoru je přehledné a jednoduché. Ovládáme ho pomocí dotykových senzorů označených fialovými puntíky. Nastavení je celkově průměrně, avšak běžnému uživateli určitě postačí. Na základní údaje ze specifikace se podívejme v tabulce:

LG E2350V-PN
Typ LCD displejeTN s LED podsvícením
Velikost23"
Nativní rozlišení1920x1080 (Full HD)
Doba odezvy5ms
Kontrast50000:1
Jas250 cd/m2
Max. pozorovací úhly176/170°
Rozměry (se stojanem)560 x 428 x 198 mm
Hmotnost3,3 kg
Udávaná běžná spotřeba28W
Vstupní konektoryD-SUB (VGA), DVI, HDMI

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme se podívali na monitor E2350V-PN od společnosti LG, který je novinkou na trhu. Jeho hlavní vlastností je LED podsvícení, díky kterému může být monitor hodně úzký a podsvícení rovnoměrné. Designově se hodně povedl, jeho zbarvení do fialovo-černé s lesklými plochami je hezké, i když náchylné na pošpinění. Zajímavá je i polohovatelnost, která je z podprůměru vylepšena možností využití i bez stojanu, jen s nohou jako podpěrou. Plusem monitoru je pak spotřeba, která při běžném použití nepřesáhne 25W.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Celé tělo monitoru je lesklé.

Horší je to s podáním barev. Ty jsou v základním nastavení přemodralé a je potřeba je před použitím upravit. Naopak kontrast je velmi dobrý a jeho maximální nastavení vysoké. Celkově hodnotíme LCD jako poměrně povedené. Pro uživatele s minimálními nároky nabídne za svou cenu okolo 4500 korun hodně. Někomu si může i malá šířka hodit. Pokud ale chceme kvalitní obraz s diametrálně jiným barevným podáním, podíváme se o dva tisíce korun výše, kde už začínají IPS Full HD monitory, které v tomto směru nabídnou mnohem více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám