Hlavní obsah

Revoluční procesor Intel Core i5 s integrovanou grafikou v testu

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší výrobce počítačových procesorů na světě, společnost Intel, vydal před pár dny novou řadu procesorů Core i3 a Core i5. Ty doplňují stávající modely Core i7 a navíc přináší integrovaný grafický čip přímo v procesoru. Jak funguje horká novinka v podobě modelu Core i5-661 se podíváme v dnešním testu.

Foto: Archiv, Novinky

Pohled přes odkrytý obal procesoru Core i5 na složení obou čipů.

Článek

Už dlouhou dobu dopředu jsme věděli a informovali, že na začátku roku 2010 přijdou na trh i nové procesory společnosti Intel. Core i3 a i5 na trhu právě doplňují prozatím vydané čtyřjádrové modely Core i5 a i7. Čím se liší oproti svým již dříve vydaným kolegům, si povíme právě teď.

Grafický čip přímo v procesoru

Všechny nové modely Core i3 a Core i5, které vyšly před pár dny, mají společnou jednu velkou novinku. Je jí integrovaný grafický čip přímo v procesoru. Přesněji se jedná o čip, který se nachází v obalu (pouzdře) procesoru hned vedle procesorového čipu. Jeho označení je Intel GMA HD. Výhoda nového řešení je v tom, že už nemusíme mít grafický čip integrovaný na základní desce.

Obecně se jedná o úsporu místa. I základní desky mohou být díky této integraci menší a výrobně levnější. Na druhou stranu je jasné, že budou muset na zadním panelu mít vždy obrazové konektory (např. HDMI, DVI), i když je nemusíme potřebovat.

Výkon grafického čipu

Primárně je grafický čip integrovaný v procesoru určen pouze pro nenáročné použití. Vhodný je v domácnosti pro počítačové sestavy domácího kina, označované jako HTPC. Využití najde také v kancelářských počítačích, kde silnější grafická karta není potřeba. Pokud chceme lepší grafickou kartu například na hraní novějších her, koupíme si dedikovanou (tedy samostatnou) do PCI-E slotu.

Foto: Archiv, Novinky

Obrázek dvou čipů v pouzdře procesoru. Menší je grafický čip, větší je čip procesoru.

Oproti starším grafickým kartám na základních deskách Intelu se dočkal nový čip GMA HD několika vylepšení. Po výkonnostní stránce si polepšil. Pokud bychom ho chtěli srovnávat s integrovanými grafickými kartami na základních deskách pro procesory AMD, tak například pro starší integrovanou HD3300 je už celkem srovnatelným soupeřem.

Intel Core i5-661

Po obecném představení největší inovace u nových procesorů Core i3 a Core i5 se podívejme na dnes testovaný Core i5-661. Jedná se o vyšší řadu vydaných modelů. Má dvě fyzická jádra, která jsou navíc rozšířena o možnost využití dalších dvou jader virtuálních díky technologii Hyper-Threading. Základní frekvence procesoru je 3,33GHz, integrovaný grafický čip pak běží na 900MHz.

Všechny nové procesory jsou určeny pro socket 1156, jsou vyráběny nejnovějším 32nm výrobním procesem a podporují operační paměti typu DDR3. Udávaná maximální spotřeba testovaného modelu Core i5-661 je TDP 87W.

Výkonnostní testy

Nový procesor jsme si důkladně otestovali. Předem je ale potřeba se zmínit ještě o jedné nové specialitě, která má na výkon procesoru vliv. Technologie TurboBoost je automatické vylepšení výkonu, pokud to procesor potřebuje. Při zatížení tak neběží na základní frekvenci 3,33GHz, ale až na 3,6GHz. Toto vylepšení je novinkou nových Core i3 / i5 / i7 - starší řady Core 2 Duo / Quad nic takového neměly.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Procesor Intel Core i5-661 přichycen sponou a připraven pro osazení chladiče.

Testování výkonu jsme provedli na vybraných aplikacích, které nám o možnostech procesoru řeknou více. Abychom mohli výsledky porovnávat, vybrali jsme jako konkurenci procesor AMD Phenom II X2 550BE o frekvenci 3,1GHz. Společnost AMD však zatím nepoužívá technologii s virtuálními jádry, a proto jsou některé výsledky značně rozdílné. V testovací sestavě byla grafická karta ATI Radeon HD 5850 a 4GB DDR3 1600MHz operační paměti.

3DMark Vantage – CPU test (body – více je lépe)Intel Core i5-661 [9902] x [5262] AMD Phenom II X2 550BETeoretický benchmark, který je velmi oblíben pro porovnání mezi více počítači či procesory. Pro testování jsme vybrali pouze dva CPU testy. Program zohledňuje výkon i s virtuálními jádry.
Cinebench R10 (body – více je lépe)Intel Core i5-661 [10978] x [6940] AMD Phenom II X2 550BETestovací program, který má za úkol změřit rychlost a bodově jí ohodnotit při renderování obrázku v grafickém prostředí. Podobné reálné aplikace podporují virtuální jádra a rozdíl je tak poměrně značný.
DivX Converter (vteřiny – méně je lépe)Intel Core i5-661 [67] x [95] AMD Phenom II X2 550BEAplikace pro velmi jednoduchý převod různých typů videí do jiné kvality či rozlišení. Použili jsme krátký HD trailer k filmu, který jsme převedli na menší rozlišení.
Riddick: Assault on Dark Athena (FPS – více snímků je lépe)Intel Core i5-661 [62] x [62] AMD Phenom II X2 550BEJedna z nejlepších her loňského roku. Má velmi povedenou herní i grafickou stránku. Ač podporuje vícejádrové procesory, s virtuálními jádry si nepomůžeme, stejně jako u většiny ostatních her.

 K aplikacím, kde se dvě virtuální jádra navíc uplatní, patří například renderovací programy (Cinebench R10) nebo některé typy převodů videa. Procesory s virtuálními jádry mají naopak velmi nízké nebo často žádné zlepšení u výkonu ve hrách, což se potvrdilo.

Provozní vlastnosti, spotřeba

V základním balení procesoru je pouze základní chladič, který je vhodný pro nenáročné použití. Teploty jsou díky modernímu výrobnímu procesu nízké, avšak BOX chladič spadá opravdu do nejhoršího segmentu chladičů, a proto se v klidu procesor zahřívá okolo 30°C. Pokud ho zatížíme, stoupne teplota na poměrně vysokých 66°C, za což ale může chladič. Je opravdu základní a není tak účinný třeba jako základní chladiče u procesorů AMD.

Spotřeba testovací sestavy v klidu byla 59W. Stejná sestava s Phenom II X2 550BE má pro představu spotřebu v klidu 68W. V zátěži pak nárůst není vůbec velký a sestava si bere 107W. Oproti předchozí řadě procesorů je to velké zlepšení, za což z velké části může 32nm výrobní proces.

Foto: Archiv, Novinky

Průhled přes obal procesoru na složení obou čipů, jak grafického, tak procesorového.

Během testování nebyl se samotným procesorem žádný problém. Za to grafický čip měl občas problémy se zobrazením her. Několikrát se stalo, že při nastavení vyššího rozlišení ve hře se vyskytla chyba a rozlišení nastavit nešlo. Stejně tak je problém s některými vylepšeními detailů, které mají jít, ale zapnout nejdou. Grafický čip sice není v podstatě určený pro hraní her, avšak s nižšími detaily se hrát dá, a proto je ještě potřeba zapracovat právě na kompatibilitě s grafickými aplikacemi, kde konkurence a její integrované grafické čipy problémy nemívají.

Hodnocení

Nová řada procesorů Intel Core i5 je velmi povedená. Provozní vlastnosti jsou díky novému 32nm výrobnímu procesu výborné, spotřeba je nízká. Výkon je vysoký zvláště pokud aplikace podporují virtuální jádra. Pro náročnější uživatele je také u nových procesorů velký potenciál pro přetaktování. Integrováním grafického čipu do pouzdra procesoru se také vše zjednodušilo.

Vytknout tak můžeme pouze dodávaný základní chladič, který je opravdu minimem, které můžeme na procesor osadit. Grafický čip či jeho ovladače stále nejsou nejlépe odladěny a občas je problém se stabilitou v grafických aplikacích. Nesmíme také zapomenout na poměrně vysokou cenu, která je u všech nových procesorů celkem nečekaná. Za dnes testovaný Core i5-661 dáme v průměru 4 800 korun, což je poměrně hodně.

Celkově můžeme hodnotit procesor Intel Core i5-661 pozitivně. Nabízí vysoký výkon, použití nových technologií a má velmi dobré provozní vlastnosti.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám