Hlavní obsah

Razer DeathAdder: Myš přinášející zkázu

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DeathAdder je herní myš každým coulem. Už od pohledu je prostě jiná, a to i na měřítka elitního výrobce periferií Razeru, od kterého jsme byly doposud zvyklí na nízkoprofiové myši oblíbené především uživateli s útlejší dlaní a delšími prsty. DeathAdder se mnohem více podobá legendárnímu Exploreru 3 od Microsoftu.

Článek

Myš pouze pro hráče?

Může být nějaká myš určena pouze a výlučně k vymítání nepřátel na počítači? Jak se vlastně liší nároky myšky pracovní a herní? Odpověď není až tak jednoduchá. Předně záleží na nárocích samotného uživatele. Pro kancelářské práce není myš příliš zásadním ovladačem, neboť většinu času stejně trávíte psaní na klávesnici. V tomto případě není ergonomie a výkon snímače zásadní a uživatel vnímá rozdíl mezi herní a neherní myší.

Ovšem například na CAD pracovištích najdete plno urputně "myšujících" lidí, kteří jsou schopni ocenit lepší citlivost a přesnost senzoru myši, stejně jako dobrou ergonomii či nízkou váhu. Navíc je nežádoucí, aby měla myš příliš tuhá tlačítka, která se nedají programovat.

A nároky hráčů? Prakticky stejné jako při rýsování, možná jen dotažené do krajností. Z toho plyne, že vysloveně herní myš neexistuje. Hráči jsou však nejpočetnější skupinou ochotnou platit za myši blížící se ideálu nemalé částky, a tak je všichni výrobci nazývají zkrátka herní.

Představujeme DeathAdder

Když v prosinci minulého roku Razer vydal novou myš, ani jsem jí nevěnoval mnoho pozornosti. To se ale změnilo, když se na několika zahraničních serverech objevily pochvalné recenze a myš ze dne na den zmizela z pultů obchodů. Lidi ji zkrátka vykoupili a do dnešního dne se shání opravdu bídně.

DeathAdder je vybaven třetí generací optického senzoru označované jako 3G, pracující s neviditelným světlem (infra). Jeho maximální fyzické rozlišení činí 1800dpi, což sice není mezi konkurencí největší číslo, ale podle zkušeností sotva někdo používá víc, než 1600dpi.

Výhody musíme tedy hledat ještě jinde. Především rychlost komunikace přes USB port dosahuje 1000 MHz, což odpovídá odezvě 1 ms. Myš tak nemá prakticky žádnou prodlevu při uvedení do pohybu. Když k tomu přidáme maximální zrychlení 19 g a plynulé snímání do rychlosti 1,5 m/s možná už tušíte, proč je tak dobrá.

Ergonomie s historickými kořeny

Narozdíl od starších modelů Copperhead a Diamondback nese DeathAdder na svých zádech hrb a je zásadně větší. Stále je možné myš ovládat pouze konečky prstů, ale pokud zrovna nehrajete, je možné si o tělo myši opřít pro vyšší pohodlí dlaň.

Razery byly oblíbené nejen mezi praváky, ale díky svému UNI designu i mezi levorukými spoluobčany. Tomu je nyní konec. Razer útočí na ergonomické myšky Logitechu určené pro pravou ruku, přičemž vychází z designu myší Microsoft Intellimouse Explorer 3. Razer totiž ještě před uvedením DeathAdderu spolupracoval s MS na vývoji herní myšky Habu.

Do ruky tak padne myška jako ulitá. Dvě hlavní tlačítka zasahují až do poloviny těla, aby kladly co nejmenší odpor a bylo je možno mačkat nejen bříškem prstu. Postranní tlačítka jsou také poměrně rozměrná, ale naštěstí je výrobce umístil dostatečně vysoko, aby nedocházelo k nechtěnému zmáčknutí při zvedání myši do vzduchu. Jejich chod je poněkud tvrdší, což je zcela v pořádku.

Skrolovací kolečko si nejspíš v továrně vytáhlo černého Petra. Stisk i kroky při otáčení jsou sice bezchybné, ale mohlo by být o nějaký ten milimetr níž. Uživateli tak chvíli bude trvat než si zvykne, zvláště pokud přechází z myší Logitech MX5xx.

Specialitky

V samotném DeathAdderu je zabudovaná paměť pro pět nastavení myši. V ovladačích jednoduše nastavíte citlivost, konfiguraci tlačítek a uložíte do jedné z nabízených pozic. Nejde o žádnou převratnou novinku, nýbrž o časem prověřený bonus.

K ovladačům se váže i vychytávka číslo dvě. Myš má na zádech vytetováno logo Razer, které za normálních okolností modře svítí. Podobně je na tom i skrolovací kolečko. Kdo by chtěl myš nesvítící, může přes software podsvícení vypnout, a to dokonce pro oba prvky nezávisle.

Práce a hry

V prvé řadě je potřeba si na DeathAdder zvyknout a najít si správnou pozici uchopení. Jakmile se to povede, najednou jakoby myš přirostla k pravé ruce. Senzor snímá zcela bezproblémově a při použití dobré podložky kurzor sotva kdy poskočí nebo ustřelí.

Především hráče bude zajímat, že Razer u 3G senzoru snížil výšku nad podložkou, kdy myš ještě snímá pohyb na 2,1mm. Zásadně se tak eliminuje posun kurzoru při přenášení myši nad podložkou.

Hodnocení

Je těžké najít nějakou tu vadu na myši jako je DeathAdder. Ale přesto mám něco schované v záloze. Podle uživatelů se kabátek Razeru rychle opotřebovává a myš časem ztrácí svůj exklusivní vzhled. Především tlačítka se rychle ohmatají. A to je ze záporů vše. Samozřejmě se může stát, že někomu zkrátka nesedne, ale objektivně jde o nejlepší herní myš, kterou jsem kdy držel v ruce. Ani Microsoft Habu, ani Logitech MX518 ani Creative Fatal1ty mě nepřesvědčily takovým způsobem o své výjimečnosti.

Technické specifikace

Rozlišení senzoru: 1800dpi

přepínatelné mezi 1800/900/450

Maximální zrychlení: 19g

Maximální rychlost: 1,5m/s

Fekvence USB: 1000MHz

(odezva 1ms)

Tlačítek: 4+skrolovátko

Délka kabelu: 210cm

Orientační cena: 1 600Kč s DPH

Reklama

Výběr článků

Načítám