Hlavní obsah

Zrychlení, optimalizace i oprava chyb. Mozilla vydala nový Firefox

Novinky, rim

Společnost Mozilla vydala v úterý novou verzi internetového prohlížeče Firefox. Ten nese pořadové číslo 58 a přináší zrychlení chodu, optimalizaci a v neposlední řadě také opravuje některé drobné chyby.

Foto: archív tvůrců

Firefox

Článek

Nová verze Firefoxu přináší funkci pro ukládání a automatické vyplňování obsahu formulářů, ale zatím jen v anglické verzi.

Daleko zajímavější je fakt, že načítání stránek se zrychlí s pomocí mezipaměti pro interní reprezentaci JavaScriptu. „Zrychlení je v řádu 5–10 %. Podobný mechanismus se uplatní i pro WebAssembly,“ přiblížil vylepšení prohlížeče Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Zrychlení vykreslování

„Pro uživatele Windows se zrychlí vykreslování, jehož část poběží mimo hlavní vlákno a proces prohlížeče,“ konstatoval Stanke. Vhod může přijít také nástroj Firefox Screenshots. Ten přidává možnost uložení snímku na disk nebo vložení do schránky.

Opraveny byly v nové verzi i některé problémy, například ty týkající se odečítání obrazovky NVDA. Jde o speciální funkci umožňující zrakově postiženým uživatelům pracovat s osobním počítačem.

„Verze 58 samozřejmě obsahuje i dřívější opravy ze setinových verzí 57 pro Meltdown a chybné odesílání hlášení o pádech,“ zdůraznil Stanke.

Novinky se týkají také Androidu

Řada novinek se týká také Firefoxu pro mobilní operační systém Android. „Výchozí domovská stránka a stránka nového panelu dostala nové rozhraní podobné tomu z počítače – tedy několik top nejnavštěvovanějších stránek a přehled zajímavých stránek z historie prohlížení,“ prohlásil Stanke.

„Také se zlepšila zobrazení dlouhých URL adres v adresním řádku a možnost jejich posouvání. Šikovná je i možnost vypnout synchronizaci přes datové připojení a dovolit Firefoxu synchronizovat data jen při připojení přes wi-fi,“ pokračoval ve výčtu novinek Stanke.

Podle něj má Firefox 58 pro Android také podporu pro progresivní webové aplikace. Příkladem je stránka Twitteru, kterou si můžete přidat na plochu a bude se chovat jako aplikace včetně ukládání off-line dat a jejich aktualizace.

Stahovat nejnovější verzi Firefoxu je možné prostřednictvím automatických aktualizací, případně přímo ze stránek Mozilly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám