Hlavní obsah

Windows 10 poběží i na pomalých počítačích

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každá generace Windows zvyšovala nároky na hardware počítače. Pokud jste tedy chtěli používat všechny grafické prvky a další vymoženosti nové generace operačního systému od Microsoftu, zpravidla jste se nevyhnuli koupi výkonnějších komponent, nebo v některých případech dokonce i celého nového počítače. To ale u nového systému Windows 10 neplatí.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Desítky poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Foto: archív tvůrců

Metro aplikace se budou spouštět v oknech.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se „desítky“ příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Aktuálně je možné stahovat testovací verzi operačního systému Windows 10 (tzv. Technical Preview). Finální verze desítek se ke koncovým zákazníkům dostane až na konci příštího roku, přesné datum však americký softwarový gigant zatím neuvedl. Tehdy se na trhu objeví i první chytré telefony a počítačové tablety s desítkami.

Foto: archív tvůrců

Virtuální plochy ve Windows 10

Foto: archív tvůrců

Práce s otevřenými okny je chytřejší.

Minimální hardwarové požadavky Windows 10

Procesor: 1 GHz nebo rychlejší

Paměť RAM: 1 GB (32bitová verze) nebo 2 GB (64bitová verze)

Volné místo na disku: 16 GB

Grafická karta: grafické zařízení podporující Microsoft DirectX 9 s ovladačem WDDM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám