Hlavní obsah

Windows 10 po instalaci aktualizace zamrzají

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné problémy mohou v posledních dnech řešit majitelé počítačů s operačním systémem Windows 10. Po instalaci aktualizace jim totiž může počítač hlásit chyby nebo zamrzávat. Potvrdili to zástupci Microsoftu.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Problémy se týkají aktualizace zvané „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace), která byla uvolněna ke stažení už zkraje srpna. [celá zpráva]

„Microsoft obdržel malý počet zpráv o chybách Windows 10 po instalaci Anniversary Updatu na počítačích s více disky,“ stojí v prohlášení zástupců amerického softwarového gigantu.

Pouze na systémech s více disky

Ti zároveň upřesnili, že chyby se objevují výhradně na počítačích, kde je uložen operační systém s aplikacemi na SSD jednotce, a zároveň sestava obsahuje i pevný disk pro uložení dat. V takových případech může dojít k zamrznutí, tedy k zaseknutí celého systému.

O data se nicméně uživatelé prý bát nemusí. „Tento problém nenastane, pokud je operační systém Windows 10 spuštěn v nouzovém režimu,“ konstatovali zástupci Microsoftu s tím, že přes nouzový režim se uživatelé mohou dostat k uloženým datům i aktualizaci způsobující problém odinstalovat.

Uživatelům, kteří nechtějí aktualizaci odinstalovat, nezbývá než čekat. Americký softwarový gigant totiž již pracuje na aktualizaci, která by měla celý problém vyřešit. Kdy se tak stane, však zástupci Microsoftu neprozradili.

Data se mohou jevit jako smazaná

Někteří uživatelé nicméně hlásí s aktualizací i další problémy, a to opět v případě, kdy je v počítači nainstalováno více disků. Zatímco na tom hlavním proběhne update bez jakýchkoliv problémů, druhý připojený se tváří, jako kdyby byl prázdný. A to i v případech, kdy na něm byla skutečně nahraná data.

Systém dokonce může uživatele vyzvat, aby daný disk zformátoval. Paradoxně přesně to ale majitelé strojů s desítkami nesmí – tím by data naopak z disku smazali. V některých případech patrně i nenávratně.

Řešením je stejně jako u zamrzání odinstalovat Anniversary Update. Nebo ještě lépe před instalací velké aktualizace druhý disk od počítače odpojit a připojit jej až později. Do toho by se nicméně měli pouštět pouze zběhlejší uživatelé.

Anniversary Update přináší do desítek celou řadu vylepšení. Jejich přehled naleznete v našem dřívějším článku.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám