Hlavní obsah

Windows 10 jsou tajným nástrojem špionáže, tvrdí ruský poslanec a chce je zakázat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská prokuratura se má na žádost ruského poslance zabývat podezřením, že nový operační systém Windows 10 odporuje ruským zákonům a je kanálem pro únik tajných informací západním špionážním službám. Napsal to v úterý ruský list Izvestija na svém webu. Podle komunistického poslance Vadima Solovjova „se fakticky jedná o špionáž”.

Foto: Koláž Novinky.cz

Ruská prokuratura se má na žádost ruského poslance zabývat podezřením, že nový operační systém Windows 10 je kanálem pro únik tajných informací západním špionážním službám.

Článek

Solovjov v dopisu generálnímu prokurátorovi Juriji Čajkovi tvrdí, že systém Windows 10, který společnost Microsoft v těchto dnech rozesílá uživatelům a distributorům, shromažďuje osobní data ruských uživatelů mimo území státu, což je v rozporu se zákonem.

"Šíření těchto údajů je povoleno jen registrovaným firmám, mezi nimiž Microsoft není. Operační systém navíc používají mnohé ruské státní orgány a může se stát, že dojde k vyzrazení státního tajemství západním špionážním službám," citují ruského poslance Izvestija.

Ruská prokuratura by proto měla podle Solovjova šíření operačního systému zablokovat a varovat ruské státní organizace před jeho používáním.

Šéf ruské Ligy za bezpečný internet Denis Davydov s argumenty poslance Solovjova souhlasí. V rozhovoru pro agenturu Interfax ale upozornil, že výzvy k blokování systému Windows je možné vyslyšet až ve chvíli, kdy budou ruští programátoři schopni nabídnout srovnatelný produkt. "Zatím vlastní projekty rozpracovány nejsou," připustil Davydov.

Desítky jako upgrade zadarmo

Společnost Microsoft uvolnila na konci července celosvětově nový operační systém Windows 10. Stahovat jej mohou majitelé předchozích verzí zdarma, přičemž cena nové licence se může v obchodech vyšplhat klidně i na více než 6000 korun.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Nárok na bezplatný upgrade mají lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Na desítky zároveň budou moci přejít majitelé chytrých telefonů, které jsou vybaveny operačním systémem Windows 8.1.

U desktopové i mobilní verze systému je bezplatný upgrade možný pouze do července příštího roku, tedy během prvních 12 měsíců od uvedení na trh. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám