Hlavní obsah

Windows 10 je možné stále získat zadarmo. Má to ale háček

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft před lety nabízela bezplatný přechod na operační systém Windows 10. I když tato nabídka byla oficiálně ukončena, uživatelé své systémy mohou stále ještě aktualizovat, jak Novinky.cz vyzkoušely v praxi.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Společnost Microsoft nabízela bezplatný přechod ze starších verzí Windows oficiálně pouze do 29. července 2016, tedy po dobu jednoho roku. Poté byla tato možnost ukončena. Nástroje, prostřednictvím kterých je možné update provést, jsou nicméně k dispozici stále – a tak je v podstatě možné přejít na desítky stále zadarmo, byť je to v rozporu licenční politikou amerického softwarového gigantu.

V praxi stačí stáhnout přímo ze stránek Microsoftu tzv. Update Assistant, který uživatele provede celým procesem instalace a bezplatným přechodem na desítky. Celá konfigurace probíhá v přehledném grafickém rozhraní, takže ji bez problémů zvládnou i méně technicky zdatní uživatelé.

Windows 7 jsou pro Microsoft stále milionový byznys

Software

Na zmiňovaném webu je možné stáhnou také utilitu Media Creation Tool, prostřednictvím které lze upgrade na Windows 10 také provést. V takovém případě však bude nutné ručně přepisovat licenční kód ze starší verze operačního sytému od Microsoftu. V případě Update Assistanta to nutné není.

Microsoft však uživatele varuje, že takový postup je v rozporu s licencí. „Jak je uvedeno na oficiálních stránkách podpory Microsoftu, postup s využitím nástrojů Update Assistant či Media Creation Tool platí pouze v případě, že uživatel vlastní licenci systému Windows 10 a chce upgradovat. Stránka nikde neuvádí, že uvedeným postupem zákazník získá licenci systému Windows 10. Naopak v případě, že uživatel licenci nevlastní, odkazuje na možnost nákupu,“ uvedl pro Novinky.cz Petr Váša, manažer divize Microsoft 365 ve společnosti Microsoft.

Technicky nicméně Microsoft upgrade ze starších systémů nijak neomezuje, jak Novinky.cz vyzkoušely. Výše uvedený postup je tedy stále platný.

Poběží i na pomalých počítačích

Vývojáři vyladili nový systém tak, že nijak nezvyšuje nároky na použitý hardware. Desítky poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám