Hlavní obsah

V příštím roce přibudou útoky na Windows Vista a weby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V příštím roce se zvýší počet útoků na operační systém Windows Vista a také na sítě, na kterých uživatelé sdílejí například videa. Naopak poklesnout by mělo množství adwaru, tedy softwaru, který uživateli doručuje reklamu. Uvedl to výrobce antivirů McAfee.

Foto: Novinky
Článek

Počítačové podsvětí se podle McAfee zaměří na sociální sítě založené na aplikacích Web 2.0, jako je MySpace nebo web s pracovními příležitostmi Monster. Tyto servery stále více využívají útočníci k distribuci škodlivého kódu a shromažďování osobních dat.

Přibude útoků na operační systém Windows Vista. To se ostatně dalo očekávat,  Vista má ke konci roku atakovat hranici 10 procent co se týče tržního podílu a pro útočníky se stane dalším cílem po Windows XP.

Od vydání systému bylo letos zatím ohlášeno 19 bezpečnostních mezer. Analytici předpokládají, že se toto číslo bude příští rok zvyšovat.

Sítě ICQ opět zranitelnější

Útočníci se rovněž více zaměří na šíření virů a červů v komunikačních sítích typu Skype nebo ICQ. "Škodlivý kód šířící se přes nástroje tzv. instant messagingu se již objevil, zatím jsme se ale nesetkali s hrozbami, které by se dokázaly samy spustit. Takový okamžik ale může být blíže, než si myslíme," uvedl šéf české pobočky McAfee Vladimír Brož. Podle něj se počet zranitelností v oblíbených aplikacích v roce 2007 zdvojnásobil.

Po letošním nárůstu policejního a soudního stíhání tvůrců a šiřitelů programů na ovládnutí počítačů se útočníci zřejmě zaměří na nové metody, jak cizí počítače ovládnout. McAfee předpovídá větší variabilitu těchto programů. Příkladem může být červ Storm, kterého tvůrce vypustil v tisících variantách, měnil programovací techniky, metody infekce i postupy sociálního inženýrství. Červ Storm tak dokázal vytvořit dosud největší síť navzájem přímo propojených počítačů.

Krádeže v online hrách na denním pořádku

V oblasti phishingu, tedy aktivitách zaměřených na krádeže osobních údajů, se kybernetičtí podvodníci více zaměří na menší a méně známé servery. Nejznámější servery a firmy s celosvětově známými značkami dokážou na snahy o krádeže a zneužití údajů obvykle rychle reagovat a zvýšit zabezpečení a pro podvodníky jsou podobné útoky stále obtížnější a riskantnější. Zaměření zlodějů informací na méně známé servery je usnadněno i tím, že řada lidí používá pro účty v různých službách stejné uživatelské jméno i heslo.

V letošním roce zaznamenaly antivirové firmy více než dvojnásobek bezpečnostních zranitelností, které se týkaly aplikací přenosu hlasu přes Internet (VoIP). Tento trend by měl pokračovat i v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Zastaralý virus stále útočí na počítače

Více než rok starý počítačový virus Storm neustále atakuje osobní počítače. Podle amerických expertů rozešle Storm během následujících měsíců kolem...

Výběr článků

Načítám