Hlavní obsah

Téměř polovina lidí používá nepodporované operační systémy

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá. Podle studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

Foto: Archiv, Novinky

Logo Windows

Článek

„I přesto, že jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 % spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy podporovány být přestanou, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager ve společnosti Kaspersky.

Podle něj na tyto operační systémy dokonce stále spoléhá 40 % velmi malých a 48 % malých a středních firem. „Tento stav přitom představuje bezpečnostní riziko,“ zdůraznil Pankratov.

Konec podpory Windows 7

Například u zmiňovaného operačního systému Windows XP skončila podpora již v roce 2014. Běžní uživatelé tohoto starého operačního systému tak oficiálně již několik let nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít.

Stejný osud čeká zkraje příštího roku také populární systém Windows 7 – pro něj vyjdou aktualizace naposledy v lednu 2020.

„Podíváme-li se na konkrétní verze vysloužilých OS, vidíme, že 2 % spotřebitelů a 1 % pracovních stanic používaných velmi malými firmami spoléhá na Windows XP, operační systém, který není podporován více než 10 let. Méně než půl procenta spotřebitelů (0,3 %) a velmi malých firem (0,2 %) stále dává přednost Windows Vista, pro které běžná podpora skončila před sedmi lety,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Systémy na konci své životnosti

Statistiky ukazují, že významná část uživatelů, a to jak firem, tak jednotlivců, stále používá pracovní stanice, které běží na zastaralých operačních systémech, jež jsou na konci své životnosti. „Rozšířené užívání Windows 7 je vzhledem ke skutečnosti, že do konce podpory zbývá méně než šest měsíců, znepokojivé,“ podotkl Pankratov.

„Důvody pro toto zaostávání se různí – od závislosti na nainstalovaném softwaru, který může být nepoužitelný s novějšími operačními systémy, přes ekonomické důvody, až dokonce po prostý návyk. V každém případě představuje zastaralý systém bez bezpečnostních záplat kybernetické riziko – náklady na řešení problému tak mohou být podstatně vyšší než náklady na upgrade. Proto doporučujeme, aby zákazníci přešli na podporované verze a zajistili, že v průběhu přechodu mají k dispozici další bezpečnostní nástroje,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám