Hlavní obsah

Se staršími iPhony a iPady se nepočítá. Apple ukončil podporu

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple v tichosti odstavila na druhou kolej starší iPhony a iPady. Nebude je totiž dále podporovat, což jinými slovy znamená, že již pro několik let staré přístroje nebudou vycházet aktualizace ani nové verze operačního systému iOS.

Foto: Reuters

Mezi podporovanými přístroji už například není ani iPhone 5. (Ilustrační foto)

Článek

Na ukončení podpory upozornil server Apple Insider, jehož redaktoři si všimli toho, že nová aktualizace operačního sytému iOS 10.3.2. již není určena pro zařízení, která jsou vybavena 32bitovými procesory.

V podstatě tak americký počítačový gigant odstavil na druhou kolej starší iPhony 5 a 5C, ale zároveň také iPad 4. generace. Sluší se podotknout, že podpora pro starší modely s logem nakousnutého jablka skončila již dříve.

Problém je nicméně v tom, že stařičký iPhone 5 se těší mezi uživateli stále ještě velké popularitě, přestože je na pultech obchodů již nějaký čas k dostání novější verze SE, která vypadá úplně stejně, ale je citelně výkonnější.

Majitelé starších přístrojů tak logicky přijdou o vychytávky, které zpravidla nové verze iOS přinášejí. A co hůř, nebudou chráněni proti případným hrozbám. Pokud totiž bude v této mobilní platformě objevena nějaká bezpečnostní trhlina, nevyjde již žádná záplata, která by ji opravila.

Rekordní počet chyb

A jak se ukázalo na konci března, podobné zranitelnosti nejsou cizí ani přístrojům s logem nakousnutého jablka. Minulý týden totiž společnost Apple vydala opravy pro více než 200 bezpečnostních chyb, což je naprostý rekord.

Trhliny přitom nebyly objeveny pouze v systémech pro mobilní zařízení, ale například i v platformách pro stolní počítače. Hrozba se navíc týká také uživatelů, kteří žádné zařízení s platformou od Applu nevlastní. Trhliny obsahuje totiž například i webový prohlížeč Safari, jenž je dostupný i pro stroje s Windows.

S ohledem na množství objevených zranitelností by uživatelé zcela jistě neměli s instalací aktualizací otálet. V některých případech totiž již útočníci chyby zneužívají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám