Hlavní obsah

Psaní zpráv a volání zdarma: Jaké jsou nejlepší alternativy WhatsAppu?

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WhatsApp patřil donedávna mezi nejoblíbenější komunikační aplikace, o čemž svědčila i miliarda uživatelů ze 180 zemí. Nová podmínka zahrnující souhlas se sdílením dat však této aplikaci na popularitě razantně ubrala: uživatelé se začali ve velkém přesouvat na jiné platformy. Pokud o změně uvažujete také, máme pro vás pár tipů.

Foto: Profimedia.cz

Část uživatelů WhatsApp opouští – důvodem jsou nové podmínky umožňující vyšší provázanost s Facebookem.

Článek

WhatsApp a jeho pád

V roce 2014 se vlastníkem WhatsAppu stal Facebook. To vzbudilo u některých uživatelů i odborníků na bezpečnost obavy: Facebook a jeho aplikace třetích stran už několikrát potkalo prolomení bezpečnosti a ohrožení osobních údajů tisíců uživatelů.

Poslední kapkou byla pro mnoho uživatelů WhatsAppu změna v podmínkách ohlášená začátkem roku 2021, která povede k vyšší provázanosti s Facebookem. I když by se nové podmínky neměly týkat členských států Evropské unie ani Velké Británie, přesto i část uživatelů z těchto zemí WhatsApp opouští – pokud o tom také uvažujete, podívejte se, jaké máte možnosti.

Lekl se Facebook prchajících uživatelů? Nová pravidla WhatsAppu se odkládají

Software

Telegram

Nejvíce na propadu popularity WhatsAppu nejspíš vydělal komunikátor Telegram: 25 milionů nových uživatelů stihl nabrat během pouhých 72 hodin a v polovině ledna hlásil překonání hranice půl miliardy uživatelů.

Telegram je vhodný právě pro „odpadlíky“ WhatsAppu, kterému se uživatelsky dosti podobá a nově (od aktualizace na verzi 7.4) umí z WhatsAppu také importovat historii zpráv, takže přechod tak nebolí. Bohužel přesun předchozí komunikace nelze provést hromadně, ale pouze po jednotlivých konverzacích.

Rusko zrušilo zákaz aplikace Telegram, neumělo vynutit dodržování

Software

Telegram nepoužívá end-to-end šifrování pro všechny konverzace, k tomu slouží funkce Secret chat (česky Tajný chat). Aplikaci lze používat také na PC, smartphonu a tabletu, podobně jako WhatsApp. Konverzační skupiny mají kapacitu až pět tisíc uživatelů a zprávy se mažou automaticky.

K dispozici je pro platformy Android i iOS a mimo jiné umožňuje také zasílání souborů až do nevídané velikosti 1,5 GB.

Signal

Tato aplikace je na trhu od roku 2014. O rostoucí popularitu Signalu se mimo jiné přičinil i Elon Musk, který ho doporučuje, stejně jako Edward Snowden.

Pokud si svého soukromí opravdu ceníte, je pro vás Signal to pravé: neshromažďuje totiž o uživatelích žádné informace. Pro větší soukromí si také lze nastavit automatické mazání zpráv ve zvoleném časovém intervalu.

Lidé houfně prchají z WhatsAppu. Signal posílil o 4200 procent

Software

Aplikace je včetně protokolu open source a spustíte ji na všech mobilních zařízeních i na PC. Nevýhodou může pro někoho být absence animovaných emotikonů, které je ale možné do aplikace importovat ze svého zařízení.

Signal je k dispozici jak pro platformu Android, tak i pro iOS a nainstalovat jde také na stolní počítač.

Viber

V podstatě stejné funkce jako WhatsApp nabízí uživatelům také Viber, což z něj činí další oblíbenou alternativu.

Viber podporuje audio- i videohovory a také zde je komunikace šifrovaná, přičemž zprávy se neukládají na serveru provozovatele. Podobně jako u Telegramu lze i zde nastavit automatické mazání zpráv po určitém čase.

Aplikace je zdarma k dispozici pro Android i pro iOS.

Mobilní aplikace slibují ochranu, ve skutečnosti uživatele šmírují

Bezpečnost

Wire

Tato aplikace se řídí legislativou EU, kde platí striktnější zákony ohledně sdílení dat (GDPR) než v USA. Zdarma je verze pro osobní využití (Wire Personal), firmy už za podporu a některé funkce navíc musejí zaplatit.

Wire nabízí end-to-end šifrovanou komunikaci a mimo jiné i synchronizaci mezi telefonem, stolním počítačem a tabletem, aplikaci můžete používat až na osmi zařízeních současně.

Threema

Ačkoliv tato aplikace zcela zdarma není (jednorázový poplatek činí 79 Kč), stojí přesto za zmínku.

Threema sídlí ve Švýcarsku známém svými zákony respektujícími soukromí. A na co nejvyšší ochraně soukromí si zakládá také Threema: seznam kontaktů a informace o skupinách jsou uloženy čistě na zařízení uživatele, nikoliv v aplikaci.

Aplikace, kterou můžete bez obav použít i v prohlížeči, nabízí kompletní šifrování všech typů zpráv, tedy nejen textů, ale i hlasových hovorů, sdílených souborů a skupinových chatů. Zprávy si přečte pouze odesílatel a zamýšlený příjemce. Vybrané konverzace lze navíc skrýt a zabezpečit heslem.

Uživatelé mohou v aplikaci také vytvářet ankety a „lajkovat“ zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám