Hlavní obsah

Pozor tramvaj! Nová aplikace upozorní chodce i řidiče na riziko srážky

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) začal v letošním roce testovat šikovnou mobilní aplikaci Pozor tramvaj! Jak již samotný název napovídá, novinka by měla varovat účastníky veřejné dopravy před blížící se tramvají. Dopravní podnik si od toho slibuje, že se sníží střety nepozorných chodců, řidičů či cyklistů s tramvají.

Foto: HZS Praha

Přesně takovým nehodám by mohla aplikace zabránit.

Článek

Aplikace je prozatím testována na třech páteřních linkách – na číslech 9, 11 a 22. Celkem 97 tramvají, které tyto linky křižují, bylo vybaveno speciálním vysílacím zařízením Safe. To je schopno prostřednictvím technologie Bluetooth varovat lidi 80 až 140 metrů dopředu, že se blíží tramvaj.

„Ve chvíli, kdy se uživatel na ulici či v autě nevěnuje dopravní situaci, ale svému mobilnímu telefonu, například píše nebo čte SMS zprávu, e-mail či post na sociálních sítích, poslouchá hudbu, telefonuje nebo má spuštěnou navigaci a blíží se tramvaj vybavená vysílacím zařízením, aplikace ‚Pozor tramvaj!‘ majitele telefonu důrazně upozorní na blížící se nebezpečí střetu,“ prohlásil Lukáš Rajsner, ředitel společnosti Safe Public Transport. Právě ta novou mobilní aplikaci vyvinula.

Zdůraznil přitom, že aplikace upozorní uživatele zvukově i obrazově. Kromě varovného zvonění se tak na displeji zobrazí varování, samozřejmostí jsou i vibrace.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka aplikace Pozor tramvaj!

Lidé se nemusí obávat ani toho, že je aplikace bude obtěžovat. V případě, že uživatel svůj telefon nepoužívá, aplikace ‚Pozor tramvaj!‘ nevydává žádné varování před blížící se tramvají. Předpokládá totiž, že se uživatel plně věnuje dopravní situaci.

Žádné upozornění uživatel nedostane ani v případě, že svůj telefon sice používá, ale je více než 120 metrů od blížící se tramvaje, např. kráčí po chodníku vedle tramvajové tratě.

„Je to určitá pojistka vůči tomu, aby uživatelé nebyli zbytečně obtěžováni varováním na blížící se tramvaje v situacích, které mají plně pod svou kontrolou, nebo se jich to netýká,“ doplnil Lukáš Rajsner.

Do testování nové aplikace, kterou je možné stahovat zdarma, se mohou již nyní zapojit majitelé přístrojů s operačními systémy Android a iOS. Odkazy ke stažení naleznete níže:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám