Hlavní obsah

Po záchraně WinAmpu volají desítky tisíc lidí

Novinky, mif

Společnost AOL minulý týden oznámila, že hodlá skoncovat s multimediálním přehrávačem WinAmp. To se ale nelíbí zarytým fanouškům, petici za záchranu programu podepsaly na internetu více než tři desítky tisíc lidí. Upozornil na to server Neowin.

Foto: change.org

Petice za záchranu WinAmpu má přes 30 000 podpisů.

Článek

„WinAmp je nejlepší přehrávač, jaký byl kdy postaven. Pokud by existovaly jiné alternativy, pak by vlastně o nic nešlo, ale neexistuje nic, co by mohlo WinAmp nahradit. Je to nejuniverzálnější přehrávač na světě. A proto nemůže zemřít, musí žít dál,“ stojí v dopise, který chtějí fanoušci spolu s peticí poslat generálnímu řediteli společnosti AOL Timu Armstrongovi.

Tvůrce petice Peter Zawacki požaduje, aby z legendárního přehrávače vznikl open-source, tedy software s volně dostupným zdrojovým kódem. Díky tomu by mohli programátoři legálně vylepšovat, upravovat i šířit program v následujících letech.

Ještě v neděli večer měla petice zveřejněná na serveru change.org okolo 12 000 podpisů, ve středu se však konečné číslo přehouplo na 30 500. Zawacki slíbil, že všechny podklady odešle vedení AOL ve chvíli, kdy počet podpisů přesáhne 35 000.

WinAmp patřil k nejpopulárnějším přehrávačům

WinAmp patřil na přelomu tisíciletí mezi nejpopulárnější multimediální přehrávače. Používaly jej milióny lidí po celém světě. V době největší slávy, v roce 2002, koupila WinAmp společnost AOL od softwarového studia Nullsoft.

Foto: archív tvůrců

WinAmp se proslavil mimo jiné díky široké škále vyměnitelných skinů.

Přestože se vývojáři snažili v posledních letech neustále posouvat možnosti přehrávače dál, vydali například mobilní verzi pro Android, jeho popularita neustále klesala.

WinAmp se zkrátka neprosadil mezi novými operačními systémy a mobilními zařízeními, které již zpravidla mají vlastní multimediální přehrávače předinstalované, upozornil server The Verge. Proto se nyní tvůrci odhodlali k radikálnímu kroku.

„Winamp.com a související služby již nebudou od 20. prosince 2013 k dispozici. Stáhněte si nejnovější verzi před tímto datem, poté již WinAmp nebude dostupný. Děkujeme za podporu WinAmpu v posledních 15 letech,“ uvedli zástupci společnosti AOL na svých internetových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám