Hlavní obsah

Pirátská verze Windows 10 už koluje internetem

Společnost Microsoft nabídne široké veřejnosti nový operační systém Windows 10 až během středy. Internetem se však již nyní šíří pirátská verze desítek. A to i přesto, že se novinku rozhodl americký počítačový gigant nabídnout drtivé většině uživatelů úplně zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Windows 10

Článek

Takzvaní crackeři (lidé, kteří mají stejné odborné znalosti jako hackeři, ale využívají je ke kriminálním účelům) zneužili toho, že Microsoft již uvolnil ke stažení finální verzi Windows 10 k vyzkoušení pro testovací účely. Díky tomu vytvořili speciální program, který dokáže obejít zabezpečení systému a z nelegálního udělá legální.

Stažení pirátské verze desítek však může být nebezpečné. Krom toho, že je to nelegální, může totiž takový systém obsahovat počítačové viry, trojské koně či různý špionážní software.

Pirátské verze se objevují pravidelně

To, že se pirátské operační systémy objevují na internetu ještě před zahájením oficiálního prodeje, není vůbec ojedinělé. Crackerům se v roce 2012 podařilo podobným způsobem ukořistit aktuálně prodávané Windows 8.

Pikantní ale tentokrát na celé záležitosti je, že Windows 10 jsou prvním systémem v historii amerického softwarového gigantu, který bude pro drtivou většinu uživatelů nabízen od středy 29. července zadarmo. Ani to ale crackery od tvorby nástrojů, které by obcházely zabezpečení, neodradilo.

Nárok na bezplatný upgrade budou mít lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Na desítky zároveň budou moci přejít majitelé chytrých telefonů, které jsou vybaveny operačním systémem Windows 8.1.

Poběží i na pomalých počítačích

Vývojáři vyladili nový systém tak, že nijak nezvyšuje nároky na použitý hardware. Desítky poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám