Hlavní obsah

Opera dokáže prodloužit výdrž baterie až o polovinu

Novinky, ort

Opera nepatří do první trojky nejoblíbenějších webových prohlížečů. To by však jeho tvůrci chtěli změnit, v nové verzi lákají proto na šikovné funkce. Tou nejužitečnější je patrně šetřící režim baterie, který dovede prodloužit výdrž notebooku při prohlížení webových stránek až o polovinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Test šetřícího režimu v OpeřeVideo: Opera

 
Článek

Nová Opera s pořadovým číslem 38, který byla vydána v tomto týdnu, se snaží regulovat internetový provoz tak, aby nekladl na výkon notebooku tak vysoké nároky.

Počítá například s tím, že webové stránky, které má uživatel otevřené v dalších záložkách, jednoduše nepotřebuje. Weby otevřené na pozadí Opera jednoduše uspí – animace a další prvky se na nich zprovozní až ve chvíli, kdy uživatel okna opět začne používat.

Šetřící režim se může spouštět automaticky

V šetřícím režimu přitom prohlížeč odlišným způsobem pracuje i s otevřenými okny. Například videa, reklamy a další animace na stránkách zobrazuje maximálně při rychlosti 30 snímků za sekundu. Celá řada podobných prvků je přitom uzpůsobena tak, aby se uživateli zobrazovala klidně i při dvakrát tak vysoké rychlosti, tedy při 60 snímcích za sekundu.

Foto: archív tvůrců

Opera 38 láká především na šetřící režim

Samotný uživatel si přitom může vybrat, kdy chce funkci zapnout a kdy naopak ne. Nastavit je dokonce možné i automatické spouštění. Šetřící režim se tak může spustit například sám ve chvíli, kdy kapacita baterie notebooku klesne pod 20 %.

Podle tvůrců může tento speciální mód prodloužit výdrž baterie v závislosti na konkrétním modelu notebooku až o 50 %. Jak významný je nárůst výdrže v praxi, se pokusili demonstrovat na dvou noteboocích od společnosti Lenovo.

Časosběrné video v úvodu tohoto článku jasně ukazuje, že notebook bez šetřící funkce se při brouzdání na internetu vypne po 2 hodinách a 31 minutách. Naopak se zapnutým úsporným módem se výdrž prodlouží na 3 hodiny a 45 minut. Rozdíl je tedy v praxi více než hodinu, což je rozhodně nezanedbatelná hodnota.

Pátý nejpopulárnější prohlížeč

Opera je dlouhodobě pátým nejoblíbenějším prohlížečem na světě, byť její podíl podle analytické skupiny StatCounter nepřekročil v posledním roce 2 %.

Například za květen byl nejpopulárnějším prohlížečem Chrome s podílem 56,94 %. Druhá příčka patřila Firefoxu (14,52 %), třetí Internet Exploreru (11,38 %) a čtvrtá Safari (9,69 %). Opera byla až na zmiňovaném pátém místě (1,83 %).

Stahovat novou verzi Opery, která se chlubí šetřícím režimem, je možné přímo ze stránek tvůrců. K dispozici je ve verzi pro Windows, Mac OS X i Linux.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám