Hlavní obsah

Nový Firefox přináší hromadu vylepšení

Novinky, rim

V úterý byla oficiálně vydána v pořadí již 55. verze prohlížeče Firefox. Ta přináší hromadu nových funkcí a vylepšení. Tvůrci ze společnosti Mozilla se přitom zaměřili také na bezpečnost, a tak by s instalací novinky neměli majitelé předchozích verzí příliš otálet.

Foto: archív tvůrců

Mozilla Firefox

Článek

„Obnovení relace, tedy spuštění Firefoxu s okny a panely z minula, je nyní okamžité i s velkým počtem otevřených panelů,“ vyzdvihl jednu z novinek Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj browser s logem ohnivé lišky nově obsahuje také možnosti nastavení výkonu a počtu procesorů. Uživatelé tak budou moci vyladit výkon svých prohlížečů na míru konkrétního počítače tak, aby pracoval co možná nejrychleji a nejplynuleji.

Úpravy vzhledu

Některé změny se dotkly také vzhledu. Například postranní lištu s historií záložkami nebo postranními panely půjde přesunout nově i doprava. Původně přitom byla napevno připnutá podél levého okraje. Výběr vyhledávačů je nyní i v adresním řádku.

Řada vylepšení se týká bezpečnosti. Tvůrci se například zaměřili na to, aby v prohlížeči co nejvíce eliminovali používání Flashe. Připomeňme, že jde o velmi populární přehrávač on-line videí, který se však velmi často stává terčem útoků.

„Pro všechny uživatele bude také postupně aplikováno výchozí nastavení spouštění Flashe až po kliknutí,“ konstatoval Stanke s tím, že v nastavení se však stále bude ukrývat volba, aby se Flash mohl spouštět standardním způsobem.

Postupné osekávání Flashe je nicméně logické. Za tři roky přestane být zcela podporován a následně s velkou pravděpodobností zmizí z jednotlivých prohlížečů úplně. [celá zpráva]

Důraz na soukromí

I další vylepšení se týká bezpečnosti uživatelů, konkrétně jejich soukromí. „Stránky načtené přes nezabezpečený protokol http:// už nemohou přistupovat ke Geolocation API pro zjištění polohy,“ podotkl Stanke. Nezabezpečené weby už tak nebudou schopny lokalizovat uživatele.

„Ve Firefoxu 55 dojde také k jedné nekompatibilní změně, a to pokud aktualizujete z Firefox 54 nebo staršího na 55 nebo novější, už nebude možné se vrátit zpět, respektive profil jednou použitý ve Firefox 55+ nebude s verzemi 54 nebo starší fungovat,“ uzavřel Stanke.

Stahovat nejnovější verzi Firefoxu je možné prostřednictvím automatických aktualizací, případně přímo ze stránek Mozilly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám