Hlavní obsah

Nejvyšší soud projedná odvolání Microsoftu proti patentové pokutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft zatím nebude muset platit rekordní pokutu za porušení softwarového patentu firmě i4i ve výši 290 miliónů USD (5,5 miliardy Kč). Nejvyšší soud USA totiž v pondělí rozhodl, že projedná odvolání amerického softwarového giganta. Nejvyšší soud by měl rozhodnout v polovině příštího roku.

Foto: Novinky

Microsoft

Článek

Spor začal v roce 2007 a loni byl zdánlivě vyřešen, když federální porota přiznala i4i odškodnění za to, že Microsoft porušil její patent na software pro manipulaci s textem ve svém textovém procesoru Word. Odvolání Microsoftu tehdy federální soud zamítl a americký patentový úřad v dubnu potvrdil platnost patentu i4i.

Microsoft sice sporný prvek ze svého procesoru odstranil, odvolal se však k Nejvyššímu soudu. Uváděl, že odvolací soud pochybil požadavkem, aby Microsoft "jasně a přesvědčivě" dokázal, že sporný patent je neplatný.

Podle Microsoftu je nutné uplatňovat méně striktní standard, protože americký patentový systém by se mohl příliš přiklonit na stranu zpochybnitelných patentů, což by snížilo jeho účinnost a poškodilo ekonomiku.

Kanadská firma uvedla, že argumenty Microsoftu nemají opodstatnění a snaží se o dramatickou změnu patentového zákona soudní cestou. Podle i4i Kongres správnost interpretace odvolacího soudu opakovaně potvrzoval a jakákoli změna by měla přijít od něj. Firma uvedla, že Kongres nyní zvažuje v patentovém zákonu změny, a zákrok soudu by mohl tento proces narušit.

Microsoft zaplatil pokuty v hodnotě desítek miliard

Kvůli svému dominantnímu postavení prošel Microsoft již několika soudními spory. Evropská komise firmě za zneužívání pozice na trhu postupně vyměřila pokuty v celkovém objemu 1,68 miliardy eur (téměř 45 miliard korun).

Na začátku loňského roku například obvinila Evropská komise Microsoft z porušování pravidel hospodářské soutěže. Microsoft oznámil, že komise to zdůvodňuje tím, že firma od roku 1996 začleňuje do svých operačních systémů pro osobní počítače internetový prohlížeč Internet Explorer.

Komise zaslala Microsoftu "vyjádření námitek", v němž formulovala předběžný názor na tuto záležitost. Podle něj firma integrací Exploreru do operačních systémů Windows omezuje konkurenci tak, že brání rivalům v rozvoji.

Výsledkem sporu bylo zavedení takzvaného ballot screenu (hlasovací obrazovky) ve všech prodávaných verzích Windows. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám