Hlavní obsah

Mobilní aplikace převede text na řeč. S pomocí umělé inteligence

Novinky, rim

Netradiční využití umělé inteligence v praxi ukazuje nová mobilní aplikace PocketVision, na jejímž vývoji se podílely společnosti Eyecoming a Honor. Program si klade za cíl zpřístupnit moderní technologie nevidomým a lidem se zrakovými poruchami, například dovede převádět text na řeč.

Foto: archív tvůrců

Aplikace PocketVision

Článek

Nějakou formou zrakové poruchy trpí podle World Health Organisation 1,3 miliardy lidí. Právě ti mohou mít s používáním chytrých telefonů v praxi skutečné problémy.

„Technologie smartphonů hraje stále větší roli v umožňování nevidomým a slabozrakým lidem jejich každodenní nezávislost,“ prohlásil Robin Spinks, manažer londýnského Národního institutu nevidomých.

Nevidomým usnadňují život mobilní aplikace, přečtou jim třeba nápisy v obchodě

Software

Aplikace PocketVision se bude snažit pomoci lidem se zrakovým postižením, v programu budou přitom moci využít tři různé režimy. V současnosti jsou však podporovány pouze chytré telefony řady Honor 20, které nabízí dostatečně kvalitní fotoaparáty a čip umělé inteligence (AI).

Prvním z nabízených režimů je režim převodu textu na řeč. Ten využívá AI technologii Honor HiAI a technologii optického rozpoznávání znaků (OCR) k rychlejšímu a přesnějšímu převodu obrázků na řeč. Na tomto základě pak snadněji převypráví text z knih, dokumentů, nabídek a dalších.

Foto: archív tvůrců

Aplikace PocketVision

Praktický je také zoomovací režim, který využívá čtyřnásobný fotoaparát Honor 20 Pro a 8MPx zooming objektiv pro maximální ostrost. Tento režim dokáže přiblížit text pomocí tlačítek hlasitosti na Honor zařízení, takže i to nejmenší písmo bude zvětšené, méně rozmazané a čitelnější.

Poslední je režim negativního obrazu, jenž poskytuje řadu barevných filtrů pro vylepšení textu. Zvyšuje kontrast tištěných materiálů pro lidi, kteří mají problém vidět některé barvy.

„PocketVision je příkladem nové kategorie aplikací, které umožňují přístupnost na jakémkoliv místě. Tato aplikace pomůže lidem se slabým zrakem převést jakýkoli text do čitelného formátu, vytvořit svět dostupnějším místem, dávat větší pocit svobody, překonávat překážky a vytvářet kompletnější společnost,“ uzavřel Spinks.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré brýle mají nevidomým nahradit zrak

Usnadnit život nevidomým si kladou za cíl nové chytré brýle, na kterých pracuje společnost Microsoft. Ty dokážou uživatelům doslova nahradit zrak, protože jim...

Aplikace umožní slepým bezpečný pohyb

Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vyvinuli unikátní navigační aplikaci pro zrakově postižené. Díky ní získají nevidomí mnohem snadněji informace...

Výběr článků

Načítám