Hlavní obsah

Miliony lidí prchly z WhatsAppu kvůli novým pravidlům. Teď začala platit

V sobotu začala platit nová pravidla chatovací aplikace WhatsApp, kvůli kterým přešly miliony lidí v letošním roce ke konkurenci. Změna byla plánována několik měsíců a prakticky od samého začátku byla terčem kritiky. Experti na ochranu soukromí proto nabádají k opatrnosti a upozorňují, že WhatsApp má nově možnost „snáze shromažďovat údaje o uživatelích a dělit se o ně se svou mateřskou společností Facebook“.

Foto: Patrick Sison, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Původně měla přitom nová pravidla začít platit už 8. února, kvůli vlně nevole ze strany uživatelů ale bylo jejich zavedení posunuto až na 15. května. Zástupci Facebooku tehdy uvedli, že chtějí tři měsíce navíc využít k tomu, aby lidem lépe vysvětlili, co vlastně nová pravidla přinášejí a že obavy nejsou na místě.

To nic nemění na faktu, že v souvislosti se zavedením nových pravidel ohlásily konkurenční chatovací aplikace příval milionů nových uživatelů, řeč je například o programech Signal, Telegram a iMessage.

Lidé houfně prchají z WhatsAppu. Signal posílil o 4200 procent

Software

Podle kritiků ale odklad zavedení nových pravidel nic zásadního nezměnil. „Pro mě jako pro bezpečnostního experta je těžké uživatelům doporučovat, aby aplikaci přestali používat. Tato komunikační platforma udělala pro popularizaci bezpečného zasílání zpráv víc než kdokoliv jiný,“ napsal na webu Forbes analytik Zak Doffman, který patří k uznávaným expertům na bezpečnost v kybernetickém prostoru.

„Jenomže ji převzal ten nejchamtivější stroj na světě zaměřený na sběr dat. A od začátku bylo jasné, že jednou přijde zúčtování,“ dodal s odkazem na to, že majitelem WhatsApp se stal Facebook – provozovatel stejnojmenné sociální sítě, kterou používá asi čtvrtina planety, respektive kolem dvou miliard lidí.

Rozdílná pravidla pro EU a zbytek světa

Nespokojenost uživatelů se točí okolo klauzule, podle které bude moci WhatsApp sdílet informace o uživatelích přímo s mateřským Facebookem. Na tom by nebylo patrně nic špatného, kdyby se však ono „sdílení dat“ netýkalo například i informací z konverzací.

Množství dat, která Facebook bude mít o jednotlivcích k dispozici, tak dramaticky naroste. Největší sociální síť na světě pak díky tomu bude moci například lépe cílit reklamy.

V Evropské unii se nicméně musí Facebook i WhatsApp řídit přísnějšími pravidly pro ochranu osobních údajů, která vyplývají z nařízení GDPR. Pro uživatele WhatsAppu v EU tedy budou platit odlišná pravidla než například pro uživatele z USA.

WhatsApp: Jsme bezpečnější než konkurence

WhatsApp tvrdí, že jeho platforma je bezpečnější než ty konkurenční: „Ostatní aplikace tvrdí, že jsou lepší, protože znají méně informací než WhatsApp. My ale věříme, že lidé chtějí aplikace, které jsou spolehlivé a zároveň bezpečné, i když to znamená, že WhatsApp bude muset mít přístup k určitému omezenému objemu dat.“

Podle Doffmana ale nemůže být ani řeč o tom, že jde jen o „určitý omezený objem dat“, jak WhatsApp tvrdí. „Je to celý seznam dat, a všechna se týkají vaší identifikace," upozorňuje. "Nikdo nikdy neřekl, že Signal, iMessage nebo Telegram jsou nespolehlivé nebo méně bezpečné aplikace, protože o uživatelích shromažďují méně informací,“ dodává.

Lekl se Facebook prchajících uživatelů? Nová pravidla WhatsAppu se odkládají

Software

WhatsApp je služba zdarma. Její vlastník má tedy plné právo jasně říct, že sbírá ta či ona data, aby mohl uživatelům zasílat reklamní nabídky, které se pro ně nejvíce hodí. „Určitě ale nemá právo mlžit a odmítat transparentnost s odkazem na to, že je to nezbytná součást služeb poskytovaných zdarma,“ upozorňuje Doffman.

Obavy o ochranu soukromí WhatsApp dosud podle expertů ustál hlavně proto, že vyzdvihl své renomé poskytovatele šifrované komunikace, zatímco otázky kolem sběru dat a jejích sdílení s Facebookem ignoroval. „Metadata – tedy data o vašich datech – mají téměř takovou moc jako data samotná,“ upozorňuje hlavní bezpečnostní expert společnosti Cyjax Ian Thornton-Trump.

Vrátit se k SMS zprávám?

Doffman se také podivuje nad tím, jaká je souvislost mezi tak rozsáhlým sběrem osobních údajů uživatelů a spolehlivostí či bezpečností aplikace. "Pamatujte si, že když je nějaký produkt zdarma, pak vy sami se stáváte produktem. Není na tom nic složitého."

Facebook má snahu svým zákazníkům z řad podnikatelských subjektů umožnit, aby mohli s klienty snáze komunikovat přes WhatsApp. Zdůrazňuje ale, že je to pouze možnost – pokud o ni uživatel aplikace WhatsApp nestojí, nemusí ji využívat. Pokud ji ale používat začne, pak může být komunikace mezi ním a obchodníkem uložena i mimo WhatsApp, a tedy mimo jeho šifrované systémy, kterými se WhatsApp tolik chlubí u soukromé komunikace.

Pokud uživatel na nové podmínky použití přistoupí, není se podle expertů čeho bát. Ale neochota aplikace WhatsApp omezit sběr dat o uživatelích je známkou toho, že WhatsApp jasně plní požadavky Facebooku, svého majitele.

„Pro mnoho z nás je nereálné přestat WhatsApp úplně používat,“ připouští Doffman a dodává: „Ale u SMS zpráv to řada z nás udělala a je ironií, že jsme je nahradili právě aplikací WhatsApp. Je tedy vážně čas, abychom teď přestali používat WhatsApp? Tentokrát už ten čas možná opravdu nadešel.“

Psaní zpráv a volání zdarma: Jaké jsou nejlepší alternativy WhatsAppu?

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám