Hlavní obsah

Microsoft vypsal tučnou odměnu na hlavu hackera

Novinky, mif

Zajímavým způsobem se rozhodl Microsoft bojovat se zavirovanými počítači s operačním systémem Windows. Místo speciální záplaty vypsalo vedení redmondského softwarového giganta odměnu 250 000 dolarů, tedy přibližně pět a půl miliónů korun, za dopadení hackera, který naprogramoval zákeřný počítačový virus. Ten infikoval v rekordním čase již milióny počítačů. Informoval o tom server BBC.

Článek

Rekordní odměnu ve výši pěti a půl miliónů korun si může odnést každý, kdo poskytne Microsoftu informace vedoucí k zatčení a usvědčení autora viru známého pod názvem Downadup/Conficker.

Dopadení hackera ale nebude vůbec jednoduché. Microsoft totiž nebyl hříšníka schopen až doposud dopadnout, přestože spolupracuje s předními bezpečnostními experty.

O spolupráci redmondský softwarový gigant požádal také organizací ICANN, která má na starosti správu a přidělování doménových jmen a IP adres. Ani s její pomocí nebyl prozatím nikdo schopen lokalizovat server, z kterého internetové útoky pocházejí.

Virus využívá chybu Windows

Při nich útočník zaviruje počítač pomocí závažné chyby v zabezpečení Windows.

Aby byla zajištěna bezpečnost systému Windows, doporučuje Microsoft stáhnout výjimečnou bezpečnostní aktualizaci.

Chyba je podle stanoviska softwarového giganta kritická u systému Windows 2000 a XP. Neméně důležitá je aktualizace i pro systémy Windows Vista a Windows Server 2008.

Postiženým uživatelům nezbývá, než co nejrychleji stáhnout bezpečnostní aktualizace Windows a spustit program pod názvem Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru od Microsoftu nebo jiný antispywarový software.

Záplaty jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update. V současné době je podle odhadů bezpečnostní společnosti F-Secure zranitelná tímto virem až třetina všech počítačů.

Přestože Microsoft vydal opravu této chyby již v říjnu loňského roku, virus dokázal od konce loňského roku nakazit přes 12 miliónů počítačů. Virem byly zasaženy dokonce i vojenské systémy Velké Británie a Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám