Hlavní obsah

Microsoft pohřbí Windows 8.1. Už za dva roky

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přespříští rok se chystá společnost Microsoft ukončit podporu operačního systému Windows 8.1. To znamená, že po tomto datu nebudou k dispozici žádné aktualizace, a to opravy nebezpečných chyb.

Foto: Microsoft

Windows 8

Článek

Operační systém Windows 8 byl vydán již v roce 2012 a jeho podpora byla oficiálně ukončena na začátku roku 2016. To se však týkalo pouze lidí, kteří nechtěli přejít na bezplatnou aktualizaci na Windows 8.1, což byl v podstatě totožný systém, pouze s menšími či většími vylepšeními.

V minulých letech ale začal osmičky Microsoft vcelku pochopitelně odsouvat na druhou kolej – všechnu pozornost věnoval novějšímu systému Windows 10.

Hackeři zneužívají chyby Windows. Je nutné nainstalovat opravu

Bezpečnost

Například v roce 2016 tak již byl ukončen prodej OEM licencí Windows 8. To jinými slovy znamená, že výrobci už nemohli na nové stroje instalovat osmičky a v případě Windows museli lidem automaticky nabízet už jen desítky.

Další hřebík do rakve Windows 8.1 byl zatlučen v roce 2018, kdy byla ukončena hlavní podpora ze strany Microsoftu. Od té doby začala platit rozšířená podpora, která zahrnuje vlastně jen rozšířenou podporu. V praxi to znamená, že jsou již vydávány víceméně jen bezpečnostní updaty.

Windows 8.1 používají desetitisíce lidí

Ale i to se má po 10. lednu 2023 změnit. Ve zmiňovaný den vyjdou aktualizace pro Windows 8.1 naposledy. Z bezpečnostních důvodů by pak lidé měli přejít na některou novější verzi Windows, případně nainstalovat nějakou jinou platformu. Na trhu je totiž hned několik operačních systémů, které jsou nabízeny i zadarmo.

V opačném případě se lidé vystavují riziku, že jejich systém nebude dostatečně zabezpečen proti útokům počítačových pirátů. V řadě případů totiž není na nezáplatovaném systému spásou ani sebelepší antivirový program.

Windows 8.1 přitom podle dat analytické společnosti Statcounter používá bezmála 3,5 % lidí na světě. To jinými slovy znamená, že tuto platformu mají na svých strojích nainstalovanou stále desetitisíce lidí.

Pětina lidí stále ještě používá Windows 7. Je to nebezpečné, varují experti

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám