Hlavní obsah

Microsoft pohřbí Internet Explorer

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na druhou kolej odsouvá Microsoft svůj webový prohlížeč Internet Explorer (IE) již několik let, teprve nyní ale zástupci amerického softwarového giganta určili datum, kdy podpora pro tento browser definitivně skončí. Svého času nejslavnější prohlížeč skončí v propadlišti dějin už příští rok.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Článek

IE byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2016 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome. Od roku 2015 zavedl Microsoft jako výchozí prohlížeč Microsoft Edge, což byl v podstatě počátek konce Exploreru.

Bez nadsázky se dá říci, že Explorer v posledních letech už jen přežívá. Microsoft jej nijak nevylepšuje, protože všechnu pozornost věnuje právě prohlížeči Edge – dokonce loni v létě začala pobíhat automatická migrace na tento browser.

Foto: Novinky

Nový Edge

Internet Explorer však zůstával v operačním systému i nadále, pouze pokud některé stránky již nebyly v IE kompatibilní, uživatelé byli automaticky přesměrováni do Edge.

Před koncem loňského roku dokonce IE přestal podporovat také Microsoft Teams. Pokud se nyní tedy lidé snaží v této chatovací aplikaci otevřít nějaký odkaz, nezobrazí se jim v Internet Exploreru ani v případě, že jej mají nastavený jako defaultní prohlížeč.

Další rána pro Internet Explorer, nerozumí si s Teams

Software

Z řádků výše je patrné, že užívání Exploreru je pro uživatele značně nekomfortní. Přesto jim Microsoft nijak v použití nebránil, a i nadále vydával všechny důležité bezpečnostní záplaty. Právě to se ale má za rok změnit, přesně 15. června 2022 bude podpora oficiálně ukončena.

„Budoucnost Internet Exploreru tkví v prohlížeči Microsoft Edge. Ten je rychlejší a bezpečnější a kompatibilitu se staršími weby může zajistit také,“ prohlásil k plánovanému ukončení podpory Sean Lyndersay, který má v Microsoftu Edge na starosti.

Nová verze Edge je postavena na Chromiu, tedy na stejných základech jako Chrome od Googlu. Tento stavební prvek mimochodem využívají i další prohlížeče, například Opera.

Internet Explorer vs. Evropská unie

Vysoký podíl užívání měl Internet Explorer svého času především kvůli tomu, že byl pevnou součástí Windows. I kvůli tomu se Microsoft dostal do křížku s Evropskou komisí, která jej obvinila ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Výsledkem bylo vytvoření tzv. ballot screenu (obrazovky s volbou).

Ballot screen byla jednoduchá nabídka, která se uživatele ptala, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaloval prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku roku 2010 byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Výběr internetového prohlížeče probíhal v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bylo umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. Po zavedení ballot screenu začalo využívání Internet Exploreru citelně klesat.

Foto: Novinky

Ballot screen

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám