Hlavní obsah

Microsoft míří do vesmíru, spojil síly se SpaceX

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmond

Vesmírná společnost SpaceX Elona Muska získala cenného spojence. Na dobývání vesmíru se bude od nynějška podílet s americkým softwarovým gigantem Microsoftem, ten si od uzavřeného partnerství slibuje především lepší dostupnost svých služeb.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrné video přeletu Muskových satelitů StarlinkVideo: Novinky

 
Článek

Přesné detaily celé spolupráce zatím oba podniky tají. Jisté je pouze to, že díky uzavřenému partnerství bude 800 satelitů sítě Starlink šířit cloudové služby Microsoft Azure z hvězdné oblohy na naši planetu. I proto celý projekt dostal název Azure Space.

„Společnost Microsoft podniká další obrovský skok v oblasti cloud computingu – míříme do vesmíru. Spojili jsme tým renomovaných veteránů vesmírného průmyslu, abychom společně s našimi produktovými inženýry a vědci vytvořili cloudové funkce, které splní unikátní potřeby vesmíru,“ prohlásil ke spolupráci Tom Keane, který má v Microsoftu cloudové služby na starosti.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Elon Musk

Síť Starlink se má v budoucnu starat o bezproblémové pokrytí celé planety internetovým signálem. Tímto ambiciózním projektem chce Musk financovat své další vesmírné aktivity, především tedy plánovanou cestu na Mars.

Lze předpokládat, že Microsoft na oplátku finančně podpoří právě meziplanetární cíle SpaceX, byť to zástupci softwarového gigantu oficiálně nepotvrdili. „Odblokujeme cloud computing pro všechny obyvatele planety,“ doplnil pouze stoicky Keane.

Kolem Země krouží další sada Muskových internetových družic

Věda a školy

Cloudové služby jsou pro Microsoft klíčové. Právě díky nim roste podniku v posledních letech neustále zisk, meziročně vykazují více než čtvrtinový růst.

Tyto služby fungují v podstatě jako externí úložiště na internetu. Podniky je využívají k přesunutí své pracovní agendy, aby za měsíční poplatek snížily své náklady na ukládání dat i potřebný software. O vše se v podstatě starají vzdálené počítače Microsoftu nebo jiných firem, které cloudové služby nabízejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám