Hlavní obsah

Microsoft mění pravidla aktivace Windows 10

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uživatelé operačního systému Windows, kteří mají nárok na bezplatný přechod na nejnovější desítky, si často stěžovali na složitost aktivace legální verze operačního systému. Nejspíše i proto se Microsoft rozhodnul celý proces výrazně zjednodušit.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

V současnosti museli majitelé starších licencí Windows 7 a 8 vždy provést upgrade přímo z daného operačního systému. Instalátor nejprve zkontroloval hardware, vygeneroval unikátní klíč a po skončení instalačního procesu teprve aktivoval nové desítky.

Pokud chtěl uživatel udělat čistou instalaci, aby v systému nezůstaly žádné zbytky předchozího systému, nemohl použít již dříve zakoupené licenční klíče k Windows 7 či 8. Právě to se ale s nejnovějším updatem desítek mění.

Nově tak bude možné aktivovat Windows 10 s licenčním klíčem ze starších verzí operačního systému od Microsoftu. Složitější proces upgradu tak bude možné vynechat a místo toho provést čistou instalaci i se staršími licenčními kódy.

Zatím jen v testovací verzi

Novinku Microsoft prozatím testuje ve zkušební verzi. „Obdrželi jsme hodně zpětné vazby od uživatelů, že touží po snadnější aktivaci systému Windows 10. Pokud nainstalujete aktuální sestavení Windows 10 Insider Preview, budete moci systém aktivovat pomocí klíčů z Windows 7, 8 či 8.1,“ uvedl na oficiálním blogu amerického softwarového gigantu Gabe Aul z Microsoftu.

Kdy přesně se možnost aktivovat systém pomocí starších licenčních kódů objeví i ve finální verzi desítek, však zatím neprozradil. Lze ale předpokládat, že se tak stane maximálně v horizontu několika týdnů.

Novinky ve Windows 10

Nárok na bezplatný upgrade mají lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Na desítky zároveň budou moci přejít majitelé chytrých telefonů, které jsou vybaveny operačním systémem Windows 8.1.

U desktopové i mobilní verze systému je bezplatný upgrade možný pouze do července příštího roku, tedy během prvních 12 měsíců od uvedení na trh.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám