Hlavní obsah

Microsoft definitivně zařízl bezplatnou aktualizaci na Windows 10

Novinky, lez

Společnost Microsoft tento týden oficiálně ukončila nabídku bezplatného přechodu na operační systém Windows 10, kterou mohli využít majitelé starších osmiček a sedmiček. Informovali o tom zástupci amerického softwarového gigantu na svých internetových stránkách.

Foto: Microsoft

Původní nabídka na získání bezplatného upgradu na Windows 10

Článek

Microsoft původně avizoval, že aktualizace na Windows 10 bude k dispozici pouze do konce loňského roku.

Instalační soubory však bylo možné stahovat z internetových stránek podniku i v letošním roce, jak Novinky.cz informovaly již dříve. A to i přesto, že na webu byla stále informace o tom, že aktualizace bude možná pouze do 31. prosince 2017.

To se ale v tomto týdnu změnilo. Odkazy na stažení ze stránek Microsoftu zmizely.

Instalovat jde stále

Na nejrůznějších internetových fórech nicméně prakticky okamžitě začaly kolovat rady, jak mohou uživatelé získat Windows 10 stále zadarmo – a to legální formou. Instalační soubory, které Microsoft dříve pro aktualizaci nabízel, jsou totiž stále funkční. Uživatelé mající některý z instalátorů k dispozici mohou přechod uskutečnit i nadále.

Sluší se nicméně připomenout, že využít nabídky mohou pouze uživatelé, kteří již starší licenci Windows vlastní. Konkrétně je nutné mít nainstalované sedmičky nebo osmičky, z nichž je poté bezplatný přechod možný.

Drobný zádrhel má snadné řešení

V aktualizační aplikaci se nicméně objevila chyba, která povýšení Windows 7 na Windows 10 drobně komplikuje. Program hlásí chybějící knihovnu api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll.

Řešení je jednoduché: nahradit soubor wimgapi.dll ve složce C:\Windows10Upgrade stejnojmenným souborem ze stávající instalace, který se nachází v adresáři C:\Windows\System32. Poté spustit aktualizaci znovu a vše by již mělo proběhnout bez problému.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám