Hlavní obsah

Majitel Facebooku se nechce platformy Giphy vzdát. Proti nařízení se odvolal

Londýn

Americká společnost Meta, která je majitelem internetové sociální sítě Facebook, se tento týden odvolala proti rozhodnutí britského antimonopolního úřadu (CMA), podle něhož musí prodat platformu pro animované obrázky Giphy. Důkazy podle firmy nepodporují tvrzení úřadu, že převzetí platformy Giphy představuje hrozbu pro hospodářskou soutěž, napsala agentura Reuters.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Meta koupila firmu Giphy loni v květnu. Finanční podmínky dohody nebyly zveřejněny. Podle dřívějších informací serveru Axios se ale hodnota transakce pohybovala kolem 400 milionů dolarů (téměř devět miliard korun).

CMA minulý měsíc rozhodl, že Meta musí Giphy prodat. Dospěl totiž k závěru, že ústupky, které Meta nabídla s cílem rozptýlit jeho obavy z narušení hospodářské soutěže, nebyly dostatečné.

Prodejte Giphy, nařídil britský antimonopolní úřad majiteli Facebooku

Internet a PC

„Odvoláváme se proti rozhodnutí CMA ohledně Giphy a budeme usilovat o pozastavení příkazu k prodeji,“ uvedla společnost Meta. „Rozhodnutí zablokovat transakci je špatné z hlediska zákona i faktů a důkazy nepodporují závěry CMA,“ dodala.

Služba Giphy provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF. Mnozí uživatelé internetu tyto obrázky používají v příspěvcích na sociálních sítích. Britský úřad své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné tím, že Meta by mohla odmítat či omezovat přístup ke službě Giphy a její databázi obrázků jiným platformám. Stejně tak by mohla provoz kolem této služby směrovat na internetové stránky, nad nimiž má kontrolu a z kterých má ekonomický prospěch.

Británie pokutovala Facebook v souvislosti s převzetím služby Giphy

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám