Hlavní obsah

Kyberměny jako odměna za plnění kvízů. Češi vymysleli zajímavou mobilní aplikaci

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na globální úrovni se bude snažit uspět nový český startup Fragments, který stojí za stejnojmennou mobilní aplikací. Lidé v ní na displeji chytrého telefonu budou moci vyplňovat kvízy, za což následně získají odměnu – kybernetické mince. Řešení jednoduchých datových úloh pak bude využito pro učení umělé inteligence.

Foto: archív tvůrců

V aplikaci si lidé sami vyberou, jaké úkoly chtějí plnit.

Článek

Aplikace má fungovat jednoduše. Uživateli se na displeji telefonu zobrazí například obrázek a on bude muset určit, o co přesně se jedná. Případně se zobrazí nějaký tweet či jiná zpráva a na uživateli bude určit, zda se jedná o pozitivní, či negativní text.

Na první pohled se to nemusí zdát, ale tato data jsou s ohledem na stále rostoucí poptávku lidí po strojovém učení velmi cenná. Jednotlivé podniky je totiž potřebují jako základ pro své algoritmy na strojové učení.

Foto: archív tvůrců

Ukázka mobilní aplikace Fragments

Pokud tedy lidé prostřednictvím aplikace naučí stroje například rozeznat, jaký obsah je na sociálních sítích nevhodný, bude pak umělá inteligence schopna takové zprávy například na Facebooku odhalit sama.

A tím se dostáváme i k odměňování, neboť jednotlivé společnosti jsou pochopitelně ochotny za takováto data zaplatit. „Využíváme dvou silných trendů – obrovského nárůstu dat, která se musí anotovat pro učící se algoritmy, a velkého zájmu lidí o kryptoměny. Těžíme přitom ze zkušeností nasbíraných na fintech a blockchain projektech pro společnosti ve Spojených státech,” přiblížil šéf startupu Fragments David Hrachový.

Zatím jen v pilotním provozu

Výši odměny určí trh. „Ale bavíme se o přivýdělku, možnosti monetizovat čekání. Cestou do práce si člověk může plněním rychlých úloh vydělat na kafe, možná na snídani,” přiblížil výši odměn Hrachový.

Odměňováni budou lidé v kryptoměně na bázi etherea, kterou budou moci následně směnit za skutečné peníze.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Prozatím však startup běží pouze v pilotním provozu, neboť tvůrci stále ještě ladí samotnou aplikaci. Kdy bude puštěna do ostrého provozu, není v tuto chvíli jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám