Hlavní obsah

Kritické trhliny mají Flash Player, Acrobat Reader i Adobe Connect

Novinky, mif

Hned několik bezpečnostních trhlin bylo odhaleno v programu Flash Player, který slouží především k přehrávání videí na internetu. Chyby se nevyhnuly ani programu Adobe Connect či Acrobat Reader, který slouží k práci s PDF dokumenty. Záplaty je však již možné stahovat.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Před objevenými trhlinami varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

„Adobe vydalo bezpečnostní aktualizace pro Flash Player, Acrobat Reader, Adobe Connect a Adobe Experience Manager,“ prohlásil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Zneužitím zranitelností, které tyto aktualizace opravují, může útočník získat kontrolu nad systémem,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Propašují virus, zotročí počítač

Prostřednictvím chyb tedy mohli kyberzločinci propašovat na cizí počítač prakticky jakýkoli škodlivý kód, případně jej zcela ovládnout na dálku. Mohli se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Stahovat záplatu je možné prostřednictvím automatických aktualizací daného programu nebo prostřednictvím stránek společnosti Adobe.

Záplatoval také Microsoft a Apple

Aplikace od společnosti Adobe nejsou jediné, které mohou zneužít hackeři. Nebezpečné chyby byly objeveny také v programech a operačních systémech od společností Microsoft a Apple.

Detaily o zranitelnostech, pro které jsou nicméně již také k dispozici opravy, naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám