Hlavní obsah

Záplatuje Apple i Microsoft. Nebezpečné chyby nahrávají hackerům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé aplikací od společnosti Microsoft. Nebezpečné chyby, které mohou zneužít hackeři, totiž byly objeveny v kancelářském balíku Office či webových prohlížečích Edge a Internet Explorer, ale také přímo v operačním systému Windows. Trhlinám se tentokrát nevyhnul ani konkurenční Apple.

Foto: Apple

Aplikace iTunes od společnosti Apple (ilustrační foto)

Článek

Některé chyby objevené v produktech od Microsoftu jsou kritické. To jinými slovy znamená, že je kyberzločinci mohou zneužít k převzetí kontroly nad napadeným systémem. Teoreticky by tak do napadeného stroje mohli kyberzločinci propašovat další škodlivé kódy, případně přistupovat k uloženým datům uživatele.

To platí také u chyb objevených v aplikací od společnosti Apple. Ty se týkají operačního systému pro klasické počítače macOS, mobilní platformy iOS, kterou využívají chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad, ale například také multimediálního programu iTunes, který může běžet i v prostředí Windows.

Opravy jsou již k dispozici

Společnosti Apple i Microsoft nicméně pro všechny objevené trhliny již vydaly opravy. S ohledem na možná bezpečnostní rizika by uživatelé s jejich instalací neměli otálet. V opačném případě nechávají pro počítačové piráty otevřená zadní vrátka do svých počítačů.

„Doporučujeme zkontrolovat stav aktualizací na všech systémech a v případě potřeby provést restart,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik českého Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Stahovat všechny záplaty pro objevené trhliny u produktů Microsoftu je možné prostřednictvím služby Windows Update. Stroje s logem nakousnutého jablka by měly nabídnout instalaci aktualizací automaticky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám