Hlavní obsah

Jak zabezpečit počítač

Novinky, mif

Zabezpečení počítačů lidé neustále podceňují. Přitom českým internetem kolují tisíce virů, které se jim snaží vybrakovat bankovní účty. Poradíme, jak ochránit PC před nebezpečnými škůdci i nezvanými návštěvníky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Celosvětově se loni uskutečnilo 28,4 miliónu útoků, což je o 27,6 procenta meziročně více.

Článek

Statistiky antivirové společnosti Kaspersky Lab hovoří jasně. Celosvětově se loni uskutečnilo 28,4 miliónu útoků, což je o 27,6 procenta meziročně více. V Česku se zvýšil počet útoků o 11 procent na 6250 případů. Dvě třetiny tvořily tzv. trojské koně.

Na útoky počítačových pirátů je proto vhodné být připraven. Lidé totiž na pevných discích uchovávají stále více citlivých informací.

Vedle osobních fotografií také kopie občanských a řidičských průkazů, nejrůznějších smluv a samozřejmě i hesla k online účtům, a to zpravidla i včetně internetového bankovnictví.

Uživatelská data mají cenu zlata

Když se kybernetický nájezdník k takovým citlivým datům dostane, je to pro něj jako objevit poklad, na černém trhu totiž všechna data prodá za nemalé sumy. K průnikům jsou využívány viry a trojské koně.

Odhalit takové smetí pomáhají programy, z nichž každý se specializuje na něco jiného. Některé si dovedou poradit s trojskými koni či spywarem a další zase detekují takzvané keyloggery (program zaznamenávající stisk každé klávesy).

Cena takovýchto aplikací se zpravidla pohybuje od 500 do několika tisíc korun.

Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v nich mohly zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Placené verze vs. bezplatné

Výsledky testů bezplatných a placených aplikací se různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými. Ty navíc často nabízejí více funkcí.

Na PC by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Totéž platí také o firewallech i antispywarech. Vhodné je také pravidelně sledovat statistiky antivirových společností o nejrozšířenějších hrozbách. Tak je možné poznat, na co si dávat pozor.

Spamfighter: ochránce e-mailové schránky

Většina e-mailových klientů obsahuje nástroje pro blokování nevyžádané pošty. Výjimkou není ani Microsoft Outlook a Outlook Express. Pokud se vám však zdá filtr těchto programů málo účinný, můžete vyzkoušet doplňkový program Spamfighter.

Stejně jako většina podobných aplikací dokáže program automaticky vyhodnotit příchozí e-mail a v případě podezření jej zařadí do složky s nevyžádanou poštou. Hlavní výhodou Spamfighteru je ale proti konkurenci nástroj, který dokáže umisťovat spamové adresy a e-maily do mezinárodní databáze.

Díky tomu je prověřování zpráv daleko důkladnější. Výrobce nabízí ke stažení program v profesionální verzi, která je zpoplatněná. Pokud za něj nechcete platit, automaticky se po 30 dnech používání přepne do jednodušší verze, která je zdarma.

ZoneAlarm free: důkladná obrana proti hackerům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován v operačním systému Windows od společnosti Microsoft. Hlavním úkolem aplikace je bránit počítač proti hackerům.

Program je velice jednoduchý a neustále běží na pozadí operačního systému. Jeho výhodou je, že uživatel si může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

Eset Smart Security 7: komplexní řešení pro boj s hackery

Nejnovějším produktem společnosti Eset je bezpečnostní balík nástrojů Smart Security 7, který obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr a antivirus s technologií ThreatSense, která dokáže inteligentně předcházet i neznámým rizikům.

Foto: archív tvůrců

Eset Smart Security 7

Novinka má několik zajímavých vylepšení, jako je ochranná technologie fungující na bázi cloud-computing Live Grid, možnost detailnější kontroly přenosných médií (flash disky a externí HDD), rodičovská kontrola či herní režim.

Ten přepne antivirový program do tichého režimu v případě, že je určitý program spuštěn na celou obrazovku. Při hraní nebo sledování filmů tak uživatel není nijak rušen otravnými hláškami antiviru. Vylepšeno bylo i uživatelské rozhraní, které je v nové verzi o poznání přehlednější.

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat ho je ale nutné ručně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám