Hlavní obsah

Flash Player se chystá do důchodu. Z internetu zmizí za dva roky

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životnost Flash Playeru se nezadržitelně krátí. Tento svého času velmi populární přehrávač videí, který na internetu používaly stovky miliónů lidí, zmizí z internetu za dva roky úplně. Tvůrci ze společnosti Adobe totiž v roce 2020 definitivně ukončí jeho podporu.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Neuplyne měsíc, kdy by oblíbený program Flash Player nečelil nějakým problémům souvisejícím s nově objevenou chybou. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč se tuto aplikaci rozhodli tvůrci poslat definitivně do důchodu.

Adobe pak totiž musí vydávat jednu záplatu za druhou, přitom z provozu Flash Playeru nemá ani korunu.

Ještě před pár lety běžel Flash Player na drtivé většině webových stránek. Server Bleeping Computer nicméně nyní poukázal na to, že v současnosti jej využívají méně než tři procenta světových webových serverů.

To je s ohledem na dřívější popularitu velmi zanedbatelné číslo, byť jde v praxi v celosvětovém měřítku stále ještě o milióny internetových stránek. Na přechod na nějaký jiný webový standard mají tyto weby ještě dva roky, jak již bylo uvedeno výše.

Flash Player používají také on-line hry

Sluší se také podotknout, že ukončení podpory se netýká pouze internetových videí. V prostředí Flash Playeru funguje také celá řada on-line her.

Právě kvůli nejrůznějším hrám se někteří softwaroví tvůrci snaží Flash Player zachránit. Na petice za zachování podpory či předání zdrojových kódů do rukou komunity jako open-source však zatím společnost Adobe neslyšela.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Flash Player skutečně zanikne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám