Hlavní obsah

Do dvou let ovládneme miliardu zařízení, plánuje Microsoft s Windows 10

Společnost Microsoft chce do dvou let převést na nový operační systém Windows 10 zhruba jednu miliardu zařízení. Nový operační systém firma začala nabízet na konci července. Uvedl to šéf jednoho z globálních vývojářských týmů Microsoftu Aleš Holeček.

Foto: archív tvůrců

Desítky běží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Článek

Windows 10 díky možnosti bezplatného přechodu ze starších verzí nyní využívá 110 miliónů zařízení. Celkově může nový operační systém využívat 90 000 různých typů zařízení. Nejstarší typy pocházejí z roku 2007, tedy z doby Windows Vista.

Systém Windows 10 se má podle Microsoftu stát jednotnou platformou pro různé typy přístrojů, včetně osobních počítačů, počítačových tabletů, chytrých telefonů a herních konzolí Xbox. Firma doufá, že nový systém podpoří její aktivity v oblasti chytrých telefonů, kde zaostává za konkurencí.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Sedmičky stále vládnou

Podle serveru Rankings.cz jsou v tuzemsku stále nejrozšířenější Windows 7 s podílem 43 procent, Windows 10 mají osmiprocentní podíl.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám