Hlavní obsah

Definitivní konec jednoho z nejslavnějších webových videopřehrávačů

Vědělo se to již tři roky, ale uteklo to jako voda. Již v roce 2017 se společnost Adobe rozhodla, že sprovodí ze světa internetu jeden z nejslavnějších webových videopřehrávačů světa – Flash Player. A ten den nastal právě nyní.

Foto: repro adobe.com

Ilustrační foto

Článek

Poslední den roku definitivně končí podpora tohoto přehrávače. „Jak jsme oznámili již v roce 2017, po 31. prosinci již nebude Flash Player dále distribuován ani aktualizován,“ uvedli tvůrci ze společnosti Adobe v oficiálním prohlášení.

Zdůraznili přitom, že v průběhu minulých let dozrály otevřené webové standardy jako HTML5, WebGL či WebAssembly, které představují „životaschopnou alternativu pro Flash“.

Blokování obsahu

„Společnost Adobe odstraní ze svých stránek od nového roku aplikaci Flash Player i všechny její předchozí verze. Následně bude blokováno spouštění jakéhokoliv obsahu založeného na aplikaci Flash v aplikaci Adobe Flash Playeru,“ podotkli tvůrci.

Pokud tedy lidé budou mít instalační soubor Flash Playeru stále k dispozici, bude jim to k ničemu. Obsah online zkrátka zobrazit nepůjde.

Firefox chce prodloužit útrapy Flash Playeru. Marně

Software

Důvodů pro ukončení podpory Flash Playeru bylo hned několik. Jedním z hlavních byl především fakt, že v tomto přehrávači se objeví prakticky každý měsíc nějaká vážná bezpečnostní trhlina, kterou mohou zneužít hackeři.

Adobe pak musí vydávat jednu záplatu za druhou, přitom z provozu Flash Playeru nemá ani korunu.

Nejde jen o videa

Sluší se také podotknout, že ukončení podpory se netýká pouze internetových videí. V prostředí Flash Playeru funguje také celá řada online her.

Právě kvůli nejrůznějším hrám se někteří softwaroví tvůrci snažili Flash Player zachránit. Petice za zachování podpory či předání zdrojových kódů do rukou komunity jako open-source však společnost Adobe nevyslyšela.

Reklama

Související články

Labutí píseň Flash Playeru

Posledních pár týdnů zbývá do doby, než Flash Player definitivně zmizí z internetu. Tento svého času velmi populární přehrávač videí, který na internetu...

Výběr článků

Načítám