Hlavní obsah

Aurora na tabletech? Huawei jedná o nasazení ruského operačního systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čínská společnost Huawei zahájila v Rusku jednání o instalaci ruského operačního systému Aurora do tabletů, které mají být příští rok v Rusku použity při sčítání lidu. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Čínský výrobce telekomunikačních zařízení, který je od poloviny května na černé listině Spojených států, hledá alternativy k operačnímu systému Android americké společnosti Google.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Toto je pilotní projekt. Považujeme ho za první fázi spuštění ruského operačního systému na zařízeních Huawei,“ řekl jeden ze zdrojů agentuře Reuters. Mluvčí Huawei sdělila, že společnost jedná s ruským ministerstvem komunikací, žádné další podrobnosti ale agentuře neposkytla.

Moskva a Huawei jednají o použití Aurory v 360 000 tabletech. Majitel Aurory, státní telekomunikační společnost Rostelecom, je výhradní smluvní stranou pro nákup tabletů ke sčítání 147 milionů obyvatel v Rusku, které se uskuteční v říjnu 2020.

„V současné době se za účasti ministerstva komunikací zvažují různé možnosti spolupráce s Huawei. Podrobnosti zatím nezveřejňujeme, jednání je důvěrné,“ uvedl Rostelecom na dotaz agentury Reuters. Ministerstvo se k věci odmítlo vyjádřit.

Vlastní multiplatformní systém

Zkraje srpna představila společnost Huawei vlastní operační systém Harmony OS. Jde o konkurenci nejen pro mobilní platformu Android od Googlu, ale také pro Windows od Microsoftu. Novinka má být totiž multiplatformní – poběží tedy také na noteboocích, ale i v televizorech, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice.

Foto: archív tvůrců

Harmony OS má běžet na různých zařízeních

Výrobce navíc počítá s tím, že na základech Harmony OS budou moci stavět i nejrůznější zařízení pro internet věcí (Internet of Things, IoT). Pod zkratkou IoT se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Více se o systému Harmony OS dozvíte v našem dřívějším článku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám