Hlavní obsah

Apple si může oddychnout. Miliardové odškodné kvůli patentům platit nebude

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

533 miliónů dolarů, tedy v přepočtu bezmála 13,6 miliardy korun. Přesně takovou částku požadovala společnost Smartflash jako odškodné po Applu za to, že americký softwarový gigant neoprávněně použil tři její patenty. Soud však nyní žalobu smetl ze stolu.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Ilustarční foto

Článek

Celý spor se rozhořel už před dvěma roky a texaská justice se v něm zkraje roku 2015 nejprve přiklonila na stranu společnosti Smartflash. Verdikt zněl nekompromisně – Apple musí zaplatit odškodné. [celá zpráva]

Příliš útěchy patrně v právnících amerického počítačového gigantu nevzbuzoval tehdy ani fakt, že se podařilo odškodné snížit z 852 milionů dolarů (21,7 miliardy korun) na téměř polovinu, již zmiňovaných 533 miliónů dolarů. Apple se tak proti rozsudku okamžitě odvolal.

Patenty byly prý příliš abstraktní

Federální odvolací soud totiž podle agentury Reuters rozhodl o tom, že podnik s logem nakousnutého jablka odškodné platit nemusí. Trojice soudců, která se procesu účastnila, totiž označila patentové návrhy firmy Smartflash za příliš abstraktní.

Technologie popsané v patentové přihlášce navíc nebyly údajně dostatečné na to, aby firma získala ochranná práva. Spor se přitom týkal technologií sloužících pro ukládání a správu dat, a to včetně platebních mechanizmů.

Ty měl údajně Apple použít v aplikaci iTunes. Ta je přitom dostupná nejen pro klasické počítače, ale také pro velmi populární mobilní zařízení – chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. I proto mělo být odškodné tak vysoké.

Foto: Apple

Aplikace iTunes od společnosti Apple

Soudci patrně přihlédli také k tomu, že společnost Smartflash za celou dobu své existence nevytvořila žádný reálný produkt. Od roku 2000 se soustředila výhradně na získávání patentů. Kvůli nim následně hnala před soud řadu technologických firem.

Žalobám od tohoto podniku již v minulosti čelily například společnosti Samsung, Google či Amazon.

Žaloby nejsou výjimečné

Podobné spory nejsou ve světě počítačových technologií nijak výjimečné. Více než šest let se například soudy zabývaly patentovým sporem mezi společnostmi Apple a VirnetX.

Celý spor se rozhořel už v roce 2010, kdy společnost VirnetX zažalovala Apple za porušení svých patentových práv. Firma vinila americký počítačový gigant z toho, že neoprávněně využívá její technologie v komunikačních službách FaceTime a iMessage.

Podle nejnovějšího verdiktu z loňského podzimu má Apple zaplatit 302 miliónů dolarů, tedy více než 7,3 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám