Hlavní obsah

Apple představil novou verzi profesionálního softwaru Final Cut Pro X

Novinky, Roman Zavřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple v rámci NAB 2011 Las Vegas Supermeet představil novou verzi profesionálního videoeditačního softwaru Final Cut Pro X. Po dlouhé době, kdy se zdálo, že firma své profesionální zákazníky zanedbává se objevil úplně nový, kompletně přepsaný a zejména plně 64bitový Final Cut Pro X. Všechny funkce jsou navíc zabaleny do nového grafického kabátu.

Článek

Final Cut Pro je profesionální video editační software určený k úpravě a střihu videa. Software využívají především profesionální editoři videa a filmová studia. Ve Final Cut Pro vznikaly filmy jako například The Social Network, The Simpsons Movie, Gamer, The X-Files: I Want to Believe, X-Men Origins: Wolverine a další. Aplikace je určena exkluzivně pro operační systém Mac OS X.

Apple se snaží práci se softwarem nyní co nejvíce zjednodušit a zejména urychlit. Editoři mohou svá videa nyní editovat již během importu záznamu do softwaru. Renderování videa probíhá na pozadí aplikace a během čekání na výsledný render je možné dále pracovat. Během importu dokáže aplikace například detekovat lidi, automaticky vyvážit bílou barvu, čistit audio stopy nebo například stabilizovat záběry z kamery.

Střih bude nyní více jednodušší a intuitivní, což má na svědomí třeba možnost uzamknutí a spojení audio/video stop. Díky funkci Smart Collections můžete rozdělit záběry do několika kategorií. Podle počtu lidí v záběru, velikosti záběru, nebo jeho délky... Práci zjednoduší nově také automatická synchronizace audia s videem.

Final Cut Pro X využije výkon všech jader procesoru

Uživatelé počítačů s čtyř, osmi a více jádrovými procesory nyní využijí celý potenciál svých strojů, jelikož Final Cut Pro X umožňuje při práci použít všechna jádra procesoru. Software by měl nyní podle Applu také lépe využívat operační paměť a grafickou kartu, díky čemuž by mělo být zrychlení práce ještě více markantní.

Apple přiblížil program méně zkušeným uživatelům

U nového Final Cut Pro X je na první pohled vidět inspirace z iMovie pro Mac OS X, ale také pro iPad. Díky ceně, zjednodušení grafického rozhraní a novým automatickým funkcím lze předpokládat, že Final Cut Pro X již nenajdeme pouze ve strojích profesionálních filmařů, ale také jejich více či méně amatérských kolegů.

Software se do prodeje dostane letos v červnu za cenu 299 dolarů. Prodej bude obstarávat online obchod s aplikacemi Apple Mac App Store. Oproti předchozí verzi Final Cut Pro tak Apple nepřiblížil software uživatelům pouze jednodušším grafickým rozhraním, ale také cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám